Svenskernes åbenmundede konge - og alt det han ikke skulle have sagt

Kong Carl XVI Gustaf har siddet på tronen i mere end 40 år og har måttet kæmpe for folkets gunst. 30. april fylder han 70 år.

Den svenske konge, Carl XVI Gustaf, der 30, april fylder 70 år, har ikke altid været lige populær i Sverige. Arkivfoto: Valda Kalnina Fold sammen
Læs mere

Den svenske monark har ingen beføjelser. Det er ikke som i Danmark, hvor Dronningen underskriver love og er med i regeringsdannelsen. I Sverige har man forlængst frataget kongen de sidste beføjelser. Det skete allerede i 1974 - året efter at kong Carl XVI Gustaf blev konge, selv om det intet havde med ham at gøre.

Kong Carl Gustaf overtog tronen som 27-årig efter sin farfar, Gustaf 6. Adolf. Hans egen far, arveprins Gustav Adolf, døde ved en flyulykke i Kastrup Lufthavn, da prinsen kun var ni måneder gammel.

Carl Gustaf har ikke haft en uproblematisk tid som konge. Den værste storm kom i kølvandet på portrætbogen »Carl XVI Gustaf – Den Motvillige Monarken«, der var skrevet af journalisterne Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher og Tove Meyer. Den udkom i slutningen af 2010.

I bogen blev kongen beskyldt for både utroskab og for at frekventere natklubber – nogle med kriminelt islæt. En af bogens kilder var en gangsteragtig type, der ejede en natklub med striptease, hvor kongen skulle have været gæst, og det blev tilmed påstået, at der fandtes kompromitterende billeder af den svenske konge. Billederne – eller de mulige billeder – blev ivrigt diskuteret i svensk presse, men de kom aldrig frem og eksisterede sandsynligvis ikke. Gangsteren selv blev senere dræbt af pistolskud.

Mens billederne manglede, løb kongen ind i massiv kritik, både fra medierne, befolkningen og politikerne. Det fik i 2011 Carl Gustaf til at give et interview til det svenske nyhedsbureau, TT. Sandsynligvis for at gyde olie på vandene, men det gik lige omvendt. Kongen svarede meget undvigende på spørgsmål og ville f.eks. have, at journalisten skulle definere, hvad »letpåklædt« var, og det hele kørte i ring. Overordnet benægtede han alle anklager, men på en så usikker måde, at presset mod ham voksede.

Flere svenske aviser skrev i deres ledere, at kongen burde gå af og overlade tronen til kronprinsesse Victoria, der i modsætning til faderen er populær i befolkningen.

Uheldige udtalelser

En af beskyldningerne mod kongen var, at han var arrogant, og arbejdet med at gøre ham mere folkelig og populær begyndte. Han tog ud i landet og mødte folk i et omfang, der ikke tidligere var set, og det virkede faktisk. Han blev mere populær.

Generelt har Carl Gustaf været uheldig med en del udtalelser, også af politisk karakter, hvor det både er lykkedes for ham at kritisere den svenske og andre regeringer, og han har selv i et interview på det svenske kongehus’ hjemmeside indrømmet, at det er en af de ting, han ikke har været så god til. Et par ældre eksempler på hans udtalelser er f.eks. dengang, han tilkendegav sin uforbeholdne begejstring for oliestaten Bruneis enehersker, Haji Hassanal Bolkiah, der ikke just er kendt for sin blide behandling af befolkningen.

»Brunei er mere åbent end noget andet land, man kan tænke sig,« udtalte kongen.

Den udtalelse faldt sikkert kun i god jord i ditaturstaten, men absolut ikke i Sverige, og den svenske konges udtalelser blev bragt i medier over det meste af verden.

I 1980 kritiserede han den nye svenske grundlov, som ligestillede kønnenes adgang til tronen og fratog hans søn, Carl Philip, kronprinsværdigheden og gjorde Carl Philips to år ældre søster Victoria til tronarving.

»Jobbet er for tungt for en pige,« sagde Carl Gustaf ved den lejlighed.

Carl Gustaf har i knap 40 år været gift med den tysk-brasilianske Silvia Sommerlath. De mødte hinanden under de Olympiske Lege i München i 1972 og har tre børn. Den svenske konge er fætter til dronning Margrethe.