Superheltenes fornyer

Alan Moore har lavet talrige tegneserier, som er blevet omsat til populære film. 18. november fylder han 60 år.

Alan Moore er manden bag bl.a. superheltetegneserien »Vogterne« (»Watchmen«). Foto: Fimb Fold sammen
Læs mere

Meget få forfattere kan på én gang prale af at være så ukendte og så indflydelsesrige som den engelske tegneserieforfatter Alan Moore, der fylder 60 år. Den langskæggede Moore har altid været en kontroversiel figur med sin mangeårige interesse for det mindre sturerene, herunder pornografi og okkultisme, og sin indædte modstand mod den underholdningsindustri, der har nydt godt af hans usædvanlige evne for at skabe mærkelige karakterer (og mærkelige historier omkring karakterer, vi kendte i forvejen).

Særligt i 00erne syntes det som om, at hvert år havde sin Alan Moore-filmatisering. I 2006 var der premiere på »V for Vendetta« – en dyster fremtidsskildring af Storbritannien efter en atomkrig, hvor en maskeret anarkist forsøger at undergrave et totalitært styre. Hans maske er siden blevet brugt af virkelighedens aktivistbevægelser, heriblandt Anonymous. Superheltetegneserien »Vogterne« (»Watchmen«) indvarslede på sin vis den bølge af superheltefilm, der dominerede filmindustrien fra 1980erne og til i dag, hvor vægten var lagt på dyster realisme snarere end farverige eventyr.

Andre spektakulære serier er »From Hell« – Alan Moores minutiøse udforskning af begvenhederne omkring Jack the Ripper-mordene i 1880-tallets London, hvori han blander virkeligheden med sine egne teorier om baggrunden for de aldrig opklarede mord. Som så ofte før med Alan Moores tegneserier, er forlægget betydeligt mere komplekst end den mere gennemsnitlige filmatisering.

Helt kikset var filmatiseringen af Moores sjove tegneseriekoncept, »The League of Extraordinary Gentlemen«, hvor litteraturens fiktive helte optræder i samme eventyr. Samme dekonstruerende holdning til litteraturen finder man i Moores seneste danske udgivelse, »Vildfarne Piger«, der samler Alice fra Lewis Carrolls »Alice i Eventyrland«, Dorothy fra »The Wizard of Oz« og Wendy fra »Peter Pan«. De mødes på et østrigsk luksushotel, kort før Første Verdenskrig bryder ud, og fordriver tiden med at udveksle erotiske historier, side op og side ned, udført i Alan Moores hustru Melinda Gebbies meget flotte tegninger.