Super Sonnich og det stille liv

Sonnich Fryland har været en af dansk erhvervslivs tunge drenge som direktør i Novo Nordisk og medejer af den danske helsekoncern Ferrosan. 28. august fylder han 75 år.

Sonnich Fryland. Privafoto Fold sammen
Læs mere

Forretningsmanden Sonnich Fryland har gennem årene jævnligt været at finde på lister over de mest velhavende danskere, men han har hele livet levet efter det hævdvundne princip, at den, der lever stille, lever godt. I offentligheden er Fryland nok mest kendt for sin tid som direktør i Novo Nordisk og ikke mindst salget af kosttilskudsproducenten Ferrosan.

Sonnich Fryland blev første gang forgyldt af Ferrosan-salget i 2005, da han indkasserede i omegnen af 400 mio. kr. for det delvise salg af helsekoncernen til den svenske kapitalfond Altor. Seks år senere solgte han sin resterende andel i Ferrosan og kunne dermed indkassere et beløb, der ifølge jungletrommerne skulle ligge tæt på de 750 mio. kr.

Mens forretningsmanden Fryland er blevet betegnet som meget visionær og fremme i forreste række, har privatpersonen Fryland gjort en dyd ud af at føre en meget tilbagetrukket tilværelse.

Gennem en lang årrække var det således en velbevaret hemmelighed, at han var en særdeles velhavende mand med mange aktiver. Medicin, landbrug og møbler udgjorde det milliardstore imperium. I 1995 tog han sit livs chance ved at sætte sig selv i trecifret milliongæld med købet af aktiemajoriteten i det dengang skrantende Ferrosan. Det viste sig siden at være en aldeles klog beslutning.

30 år forinden tog Sonnich Frylands imponerende karriere for alvor fart, da han efter en afsluttet HD kom til Løvens Kemiske Fabrik, der i dag hedder Leo Pharma. Hans far var skibsbygningsingeniør fra Esbjerg, og det lå i kortene, at sønnike skulle gå i sin faders fodspor. Men Fryland stødte undervejs ind i en kemilærer på Polyteknisk Læreanstalt, der for alvor vakte den unge studerendes interesse for kemi. Derfor blev han farmaceut i stedet.

Allerede i 1975 begyndte Sonnich Fryland sin vej op i hierarkiet hos Novo Nordisk i Novo Industries. Ni år senere blev han medlem af koncernledelsen, og fra 1989 til 1995 var han direktør i Novo Nordisk.