Strengelegens mester død

Den herboende amerikanske guitarist Doug Raney, der gennem årtier var en populær og inspirerende musiker i det københavnske jazzmiljø, er død, 59 år.

Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien om amerikanske musikere, der for en kortere eller længere periode gjorde København til deres hjem og derved satte et musikalsk aftryk på den danske jazzverden, er lang og broget.

Ofte tænker man her på de store tenorsaxofonister, der huserede i Montmartre i 1960erne, men mindst lige så vigtigt er det at tænke på de musikere, der uden medbragt stjernestatus eller store armbevægelser skulle blive en velintegreret og inspirerende del af det københavnske jazzmiljø. En sådan musiker var den amerikanske guitarist Doug Raney, der er død i en alder af 59 år.

Doug Raney stammede fra New York, hvor han som ganske ung begyndte at spille guitar. Han var primært selvlært, men var dog helt klart inspireret af sin far, den meget velrenommerede jazzguitarist Jimmy Raney. Efter en Europa-turné med faderen i 1976, slog Doug Raney sig ned i Holland, og året efter bosatte han sig i København.

Her blev han snart aktiv og synlig på jazzscenen, ligesom han hurtigt tilegnede sig det danske sprog. For pladeselskabet SteepleChase blev det til en række fine plader i eget navn med danske og internationale musikere, og i slutningen af 1970erne turnerede og indspillede han med den legendariske amerikanske trompetist Chet Baker.

Doug Raney spillede i den moderne bebop-tradition og til hans betydeligste samarbejdspartnere hørte de to svenske tenorsaxofonister, Bernt Rosengren og Tomas Franck. Men også utallige danske musikere havde glæde af hans letflydende, raffinerede og melodiske strengeleg. Velfortjent blev han belønnet med Ben Webster Prisen 1988 og Palæ Bars Jazzpris 2002.

Doug Raney var et begavet og kultiveret menneske, som ikke desto mindre var fanget i et misbrug, der i perioder satte ham ud af spillet. Efter flere års fravær vendte han i 2012 tilbage til jazzscenen, hvor han viste et usvækket kunstnerisk format. Det blev et fornemt og opløftende comeback, der dog kun skulle vare et års tid. Siden var der stille om Doug Raney.