Stor kunstner – komplekst menneske

Man kan ikke overdrive Roger Waters’ og Pink Floyds indflydelse på rockmusikken. 6. september fylder Waters 70 år.

Roger Waters under koncerten i Parken 11. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mere end en måned siden, at Roger Waters stod foran et fyldt Parken og sammen med sit band leverede det, han i brede kredse er mest kendt for – Pink Floyds værk The Wall.

Anno 2013 i en opdateret og forfinet version leveret med moderne effekter og virkemidler. Waters er kendt som en kompromisløs mand. En kunstner med et enormt ego, der på det nærmeste er parat til at bruge alle virkemidler for at nå det mål, som han mener er det rigtige. Det har gennem årene skaffet ham mange fjender på halsen i musikbranchen – ikke bare det bitre opgør i Pink Floyd, men som et spor af forliste venskaber helt tilbage fra de unge år.

Som spæd mistede Waters sin far under Anden Verdenskrig og han har aldrig lagt skjul på, at det samt opvæksten i Cambridge, hvor han hadede hele det engelske skolesystem, har påvirket ham som menneske og kunstner. Han begyndte at læse til arkitekt og det var gennem studierne, at han mødte de andre medlemmer af det, der skulle blive til et af nyere tids største og mest progressive rockbands, Pink Floyd. Waters var i kraft af sin karisma og energiske drive et naturligt centrum for bandet, der høstede massiv succes – ikke mindst med et af alle tiders bedst sælgende album The Dark Side Of The Moon.

Men efter en bitter retssag i midten af 80erne var det slut og Waters gik solo, dog med begrænset succes. Han havde imidlertid sikret sig rettighederne til The Wall og det er med udgangspunkt i det gamle Pink Floyd-materiale, at han arbejder i dag.

Privat har Waters haft nærmest lige så mange forlis som han har haft inden for musikken. I 1969 blev han gift med barndomskæresten Judy Trim. De fik ingen børn og blev skilt i 1975. Året efter giftede han sig med den adelige Lady Carolyn Christie, med hvem han fik børnene Harry Waters og India Waters. Christie og Waters blev dog skilt i 1992 og i stedet fandt Waters sammen med Priscilla Phillips. Parrets ægteskab varede kun indtil 2001, hvorefter han i 2004 fandt sammen med skuespilleren og filmmageren Laura Durning. De blev gift sidste år.

Waters er en ener. Et komplekst menneske og en stor kunstner, hvis meritter står som milepæle i rockhistorien. Ifølge ham selv, bliver den igangværende verdensturné med The Wall sandsynligvis hans sidste.

»Jeg er ikke ung længere. Jeg er ikke som B.B. King eller Muddy Waters. Jeg er ikke nogen stor sanger eller musiker, men jeg har stadig en ild brændende i min krop og jeg har noget, jeg gerne vil ud med. Jeg har en svanesang i mig og jeg tror, at det her vil være slutningen,« har han udtalt om turnéen.

Men lad os nu se. I så fald vil det ikke være første gang, at Waters skifter holdning.