Stjernelandskabsarkitekten

Landskabsarkitekten skal nænsomt gribe ind uden at forgribe sig på arkitekturen, mener Kristine Jensen. Nu har Dreyers Fond tildelt hende sin hæderspris, der er et af de helt store skulderklap i dansk arkitektur.

Pressefoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landskabsarkitektur har altid haft en stor betydning. Man kan bare tænke på parkerne i byerne og haverne omkring de store slotte. Man kan også tænke på exceptionelt vellykkede steder som universitetsområdet i Aarhus, hvor der er et fint samspil mellem C.F. Møller, der tegnede bygningerne, og C.Th. Sørensen, der planlagde landskabet, så det hele går op i en storslået, højere enhed.

Der er stadig ofte dygtige landskabsarkitekter involveret i store prestigebyggerier. Kristine Jensen, der i går modtog en af de store priser i dansk arkitektur, Dreyers Fonds hæderspris på 400.000 kr., har eksempelvis stået for landskabet omkring det nye Moesgaard Museum uden for Aarhus. Og hun har – sammen med sin tegnestue og billedkunstneren Ingvar Cronhammar – udformet rammerne for et vigtigt, nationalt kulturlandskab, monumentområdet i Jelling.

Kristine Jensens navn dukker også hyppigere og hyppigere op i forbindelse med ganske almindelige, hverdagsagtige kedsommelige byområder, som få ud over beboerne tidligere har interesseret sig for. Hvorfor?

Fordi – som arkitekten Mathilde Petri fra Dreyers Fonds bestyrelse sagde ved gårsdagens prisoverrækkelse – »tiden er til landskabskunst, da rummene mellem husene og mellemrummene mellem by og land bliver mere og mere afgørende for, hvordan vi værdisætter et givent sted.«

Netop opgraderingen af byerne til flere indbyggere med klare forventninger til et godt liv for dem selv og deres børn betyder, at omgivelserne mange steder bliver forandret i disse årtier. Et torv bliver renoveret og finder sin plads. En stilfærdig park uden det store besøgstal bliver omdannet til legeområde for de mange nye børnefamilier. Vi får flere træer i byerne, og kedsommelige passageområder omdefineres til nye byrum.

Kristine Jensen har for eksempel arbejdet med byrumsforløb i Svendborg og med at transformere Prags Boulevard i København. I den anden ende af landet er Kristine Jensen netop blevet valgt til en ganske anden type opgave: at udforme den nye solnedgangsplads i Gl. Skagen i samarbejde med arkitekten Bjarne Frost og Ingvar Cronhammar.

Kristine Jensen er uddannet på Arkitektskolen i Aarhus, hvor hun også har forsket og undervist, indtil hun i 2001 grundlagde egen tegnestue.

Hun er en meget ivrig deltager i den offentlige debat om politikernes ikke altid lige gennemtænkte forvaltning af byernes rum, har deltaget i adskillige udstillinger i ind- og udland, herunder et par gange på arkitekturbiennalen i Venedig, og har påtaget sig en længere række tillidsposter i dansk arkitekturs faglige fora.

Prisen fra Dreyers Fond er ikke Kristine Jensens første hædersbevisning. Blandt andet har hun modtaget Nykredits opmuntringspris, det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond og har været nomineret til Mies van der Rohe-prisen.

Kristine Jensen var ikke den eneste, der modtog en hæderspris fra Dreyers Fond i går.

Dreyers Fond blev etableret i 1976 af ægteparret Margot og Thorvald Dreyer, henholdsvis advokat og arkitekt, og siden 1982 har fonden uddelt en hæderspris til både en arkitekt og en advokat.

Advokaten i år er Tyge Trier, der modtager hædersprisen for »gennem hele sin karriere at have engageret sig i væsentlige samfundsforhold og for at have bidraget til udviklingen af folkeretten og menneskerettigheder i Danmark gennem såvel sit forfatterskab, undervisning som ved førelse af skelsættende retssager.« Blandt dem den såkaldte Blødersag i 1996.

Tyge Trier har desuden repræsenteret Niels Holck i forhold til udleveringskravet fra Indien og fik for ti år siden frikendt to journalister og en tidligere chefredaktør ved Berlingske, der var anklaget for at medvirke til at offentliggøre fortrolige dokumenter fra Forsvarets Efterretningstjeneste.