Stemmepragt og showmanship

Den amerikanske sanger Al Jarreau, der var Grammy Award-vinder i både 1970erne, 1980erne, 1990erne og 00erne, døde på dagen for dette års Grammy Show, 12. februar. Han var aktiv til det sidste og blev 76 år.

Al Jarreau døde søndag den 12. februar. Foto: Angel Medina/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Elementært sagt var han mand for - med en imponerende stemme og et tilhørende showmanship - at gribe fat i et talstærkt publikum.

Gennem seks årtier blandede han jazz, pop, soul, latin og funk på sin egen facon, og hans særkende var den på én gang lidt sammenpressede og ganske voluminøse stemme - plus evner for - ubesværet og medrivende - at hoppe omkring i diverse registre.

Helt faktuelt blev Alwyn Lopez »Al« Jarreau født i Milwaukee, Wisconsin, som det femte af seks børn. Hans far var syvendedagsadventist-præst, hans mor var organist og pianist, og hele familien optrådte ofte sammen i kirken.

Al Jarreau havde oprindelig ingen tanker om at blive professionel sanger, han dyrkede sport, først og fremmest baseball, og så tog han en naturvidenskabelig bachelorgrad i psykologi og en kandidatgrad i erhvervsmæssig rehabilitering.Han blev rehabiliteringsrådgiver i San Francisco, og sideløbende blev det til optræden på små klubber, inden han i 1968 valgte at gøre musikken til sin primære beskæftigelse. Al Jarreau kunne ses og høres på små og store scener samt i TV, inden han i 1975 udsendte sit debutalbum »We Got By«, der modtog talrige anmelderroser.

Siden gik det slag i slag, han blev Grammy Award-vinder i 1970erne, 1980erne, 1990erne og 00erne, og han er den eneste sanger, der har vundet i tre forskellige kategorier, nemlig »Jazz«, »Pop« og »R&B«.

Al Jarreau, som kunne efterligne alskens instrumenter, skrev og sang titelnummeret til TV-serien »Moonlighting« (»De Heldige Helte«), og i 1985 leverede han linjen …and so we all must lend a helping hand… på USA for Africas »We Are the World«. Han optrådte også med kunstnere som Kathleen Battle, Miles Davis og David Sanborn, og i 1996 havde han rollen som Teen Angel i Broadway-opsætningen af musicalen »Grease«.

I 2004 fortalte den dengang 64-årige sanger i et interview i vore spalter om det fysiske forfald og de tanker om forestående død, som hans fremskredne alder medførte. I 2010 afbrød han en verdensturné, da han fik alvorlige vejrtrækningsproblemer i de franske alper. Men takket være hjerteeksperter på et hospital i Marseille genoptog han såvel turné som karriere, og han var i 2015 blandt hovednavnene på Copenhagen Jazz Festival.

I sidste uge måtte han grundet udmattelse afbryde en turné, hvorefter han blev indlagt på et hospital i Los Angeles, hvor han døde søndag 12. februar, på dagen og i byen for dette års Grammy Show.