Stemmen fra country-land

Få har som Emmylou Harris i tekstmaterialet fremstået så ærligt og så fint afsløret personligt mod og modenhed.

Emmylou Harris ved en koncert i Indio i Californien sidste år.Foto: Valerie Macon Fold sammen
Læs mere

Emmylou Harris er både sanger og sangskriver, og hun er en elegant eksponent for den rene destillerede amerikanske countrysang. Fin, klar og med procenter. Pop, ville nogen sige, og andre vil istemme et begejstret: »Ja, måske. Og hvad så?« Ikke for ingenting har den nu smukt gråhårede kvinde 13 grammy-priser stående på hylden derhjemme – foruden alle de andre priser.

Hun er født i Birmingham, Alabama, og læste dramatik, men valgte så i 1960erne at følge tidens tendenser og forsøge sig som folkesanger. Som sådan optrådte hun rundt om på barer, da hun mødte den noget ældre sanger Gram Parsons, der blev hendes mentor.

Vi kan lære af countrymusikkens omgang med de døde

Efter hans død i 1973 udgav hun sit solo-album, »Pieces of the Sky«, der blev fulgt op af adskillige andre. Få har som hun i tekstmaterialet fremstået så ærligt og så fint afsløret personligt mod og modenhed, som Emmylou Harris og hendes sange er ofte fine, små fortællinger. I 1985 genopfandt hun sig selv ved at blande forskellige genrer i det selvbiografiske album, »The Ballad of Sally Rose«.

Hun har i talrige pladeudgivelser gennem en lang karriere – 26 albums med studieoptagelser og tre live-albums – både optrådt solo, som forsanger, med egne værker og som fortolker af andres værker. Og hun har arbejdet med utallige andre af de store. I flæng skal nævnes: Bob Dylan, John Denver, Linda Ronstadt, Dolly Parton, Roy Orbison, The Band, Mark Knopfler, Willie Nelson, Neil Young, Garrison Keillor og mange, mange flere. Emmylou Harris er et amerikansk sang-ikon. Og af de nævnte får man triple-up, hvis man alene indlader sig med den CD, »Trio« fra 1980erne, som hun indspillede med Linda Ronstadt og Dolly Parton. Det er ikke bare lyder så englene synger, det er englene, der synger!

Den respektable soul-dronning

Sidste år blev Emmylou Harris hyldet med en koncert med titlen »The Life & Songs of Emmylou Harris«, der også udkom som både CD og DVD. Her medvirkede adskillige af Emmylou Harris’ venner, og dem hun gennem tiden har arbejdet sammen med, bl.a. Rodney Crowell, Buddy Miller, Patty Griffin, Lucinda Williams, Alison Krauss, Lee Ann Womack, Martina McBride, Vince Gill og Sheryl Crow. Selv optrådte hun med tre sange: »Gone, Long Gone« sammen med John Starling, »Blackhawk« sammen med Daniel Lanois og »Boulder to Birmingham« med samtlige medvirkende på scenen. Ikke et øje var tørt.