Stein Baggers banemand

Dorte Toft, der som få andre har engageret sig i og skrevet om IT i Danmark, afslørede et af danmarkshistoriens største svindelnumre. 11. december fylder hun 70 år.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er klogest ikke at lægge sig ud med Dorte Toft – medmindre man både har rigtigt godt styr på tingene og tilsvarende rigtigt god tid til at argumentere.

Knap 50 års engagement i både positive og negative sider af IT-verdenen giver den nu 70-årige journalist, IT-kommentator og forfatter en solid ballast, som har gjort hende respekteret – og frygtet – i den IT-branche, som hun har fulgt på tætteste hold. Som ordstyrer på større konferencer er der ingen kære mor: Her overholder man tiden, og her svarer man på, hvad man bliver spurgt om. Ellers ...

Det ved om nogen Stein Bagger, direktøren for IT Factory, som viste sig at være en oppustet og usand succeshistorie. Dorte Toft holdt som altid fast i sin intuition. Det var alt sammen for godt til at være sandt – og hun fik ret. Hun undrede sig, borede, undersøgte og udnyttede sin læste blog på Business.dk med det – vil nogen hævde – passende navn Bizzen (bizzen.blogs.business.dk) til at fremlægge sin undren og på den måde engagere alle ekspertlæsere til at være med til at granske bevismaterialet og finde alle hullerne. Afsløringen i 2008 af det næsten usandsynlige bedrag i IT Factory fik Dorte Toft indstillet til journalistikkens fornemste pris, Cavling, som hun dog ikke fik. Til gengæld har hun fået flere andre journalistiske og IT-mæssige priser.

Dorte Toft, som er født i Hillerød, kan sin metier. Hun er nemlig programmøruddannet i 1966-1972. Det var først i 1973-1977, at hun læste til journalist. Her har hun siden leveret til bl.a. Danmarks Radio, Computerworld, Børsen og Berlingske, hvor hun også startede karrieren. Også den anden side af bordet har hun prøvet, nemlig som informationschef i KMD (tidligere Kommunedata) i syv år, som informations- og marketingchef i Christian Rovsing A/S og som presseattaché i Udenrigsministeriet. Og så ville hun egentlig have været fotograf. Men »kvinder kan ikke bære det tunge udstyr,« sagde fotografen, som hun søgte ind hos.

At IT-spørgsmål på ingen måde er lagt på hylden, vil læserne af Bizzen, som hun har skrevet siden marts 2006, være velinformeret om. Her kæmper hun for sine mærkesager – heriblandt bedre bredbåndsforbindelser til Samsø, hvor hun har sommerhus, og brugervenlighed i IT-systemer – og sætter fingeren i såret på betændte forhold. Robotteknologi har – sammen med digitaliseringens mørke sider og kvindernes fravalg af IT- og ingeniøruddannelser – også fast opmærksomhed. Hendes bog, »Lykkelig i Nørdland«, satte allerede i 2009 fokus på, hvorfor piger ikke kaster sig over de »hårde« fag, som skaber nye og afgørende opfindelser og ditto samfundsændringer. Og så udgav hun naturligvis – sammen med journalist Henrik Tüchsen – i 2009 bogen »Bedrag« om netop Stein Bagger.

Dorte Toft har siden 1987 været gift med lokomotivfører Bertil Toft-Höglund. Der er åbent hus på dagen, 11. december kl. 15-17, på privatadressen, Onsgårdsvej 4, 2.tv., Hellerup.