Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Bent Hallers forfatterkarriere startede med et brag, da han i 1976 med debutromanen »Katamaranen« vandt forlaget Borgens konkurrence om den bedste samfundskritiske ungdomsroman. Romanen om to drenge, der i protest mod en voksenverden fuld af håbløshed, arbejdsløshed, skilsmisser og opgivende forældre brænder deres skole af og flygter til Sverige i en synkefærdig katamaran – og dens opfølger, »Sabotage« fra 1977 – var for stærk kost for byrådet i Thisted, hvor politikerne nedlagde forbud mod bøgerne på byens bibliotek. Det var både første og hidtil eneste gang, en dansk forfatter er blevet bortcensureret fra folkebiblioteket.
Men det tog ikke lysten til kontroversielle litterære eksperimenter fra Haller, der ellers skulle have været elektriker og også nåede at blive færdig som maler og grafiker på Det Jyske Kunstakademi, inden der kom gang i forfatterkarrieren.
I de forløbne 40 år er det blevet til en næsten ufattelig produktion på flere end 100 romaner for både børn, unge og voksne, gendigtninger af de islandske sagaer, lyrik og kortprosa, såvel som teater og film. Blandt klassikerne er »Kaskelotternes sang« fra 1981, men også titler som »Fuglekrigen« og »Ispigen og andre fortællinger« er populære Haller-værker. Samt, ikke mindst, mammutværket »Lille Lucifer« fra 1996, der som en slags dansk svar på Selma Lagerlöfs »Nils Holgersen« handler om en ti-årig drengs rejse og flugt gennem eventyrenes, myternes og historiens Danmark.
Flere af Hallers børnebøger har dannet forlæg for tegnefilm, bl.a. »Kaskelotternes sang« (»Samson og Sally«) og »Fuglekrigen«, ligesom han har skrevet manuskript til flere andre film, bl.a. »Aberne og det hemmelige våben«.
I 2000 blev Haller tildelt Nordisk Børnebogspris, i 2005 modtog han den prestigefulde Silas Prisen, og i 2011 Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for »igennem et langt virke at have formået konstant at udvikle sig og blive ved med at skabe vedkommende kunst for børn og voksne«. Hans seneste roman, »Magnolia af Skagerrak«, er netop blevet nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris.