Sproget sidder i tegningerne

Siden debuten i 1982 har illustrator Dorte Karrebæk bidraget med humoristiske illustrationer.

Dorte Karrebæk. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Dorte Karrebæk blev født, da Anden Verdenskrig stadig kastede skygger så lange, at de dannede grundlaget for hendes forståelse af en verden på godt og ondt. Lys og mørke, samt alt derimellem.

Hendes var frihedskæmper og sad i tysk fængsel det sidste halve år inden Befrielsen. Hans oplevelser gav ham et strejf af poetisk sorg, som Karrebæk tog imod og gjorde til sin egen. Gennem hele sit liv har hun ført lange samtaler med sin far.

Hendes mor var svagthørende uden behandling. Af hende lærte Dorte Karrebæk det tavse sprog. Ikke med hænderne, men med øjnene. »Se på mig,« sagde de. »Se, hvad jeg kan, og se hvad du kan lære.« Fra hendes mund kom ordrer og udsagn. Og moren ventede ALDRIG på et svar.

Dorte Karrebæk opfandt sit eget tegnesprog. Med det kunne hun råbe så højt, hun ville. Og med det kunne hun sidde for sig selv, næsten uden at savne andre.

Hun er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen 1964-68, og tilværelsen som illustrator har været en passion hele hendes liv. Selv når hun skriver, sidder sproget i illustrationerne. Samarbejdet med forfattere som Nils Hartmann, Sankt Nielsen og frem for alt ægtemanden Oscar K. beskriver Dorte Karrebæk selv som en gave. At sætte sig kraftigt ind i et andet menneskes univers, når hun illustrerer deres tekster, er en gave, og det har åbnet hendes lukkede cirkel.

Siden sin forfatter- og illustratordebut i 1982 med »En lille fugl« har hun bidraget med humoristiske illustrationer til næsten 150 børnebøger på dansk, både med egen tekst og med andres. Og selv om bøgerne mest er for børn, har voksne også stort udbytte af at kigge med i titler som »Der er et hul i himlen«, »Fodfolket«, »Pattebarnet« eller »Den sorte bog om de syv dødssynder«.

Dorte Karrebæk underviser i tegning og maling og holder foredrag. Hun har haft adskillige udstillinger herhjemme og i udlandet og har modtaget flere priser for sine bøger. I 2013 modtog hun Statens Kunstfonds livsvarige legat. trine