Spionen Kim Philby hopper af til Sovjet

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kim Philby var egentlig så britisk, som man kunne tænke sig. Født i den indiske delstat Punjab, da Indien stadig var en britisk koloni. Philby studerede i Cambridge, hvor han var politisk aktiv på venstrefløjen. I 1933 begyndte han at spionere for Sovjet, og året efter fik han job i den britiske efterretning, MI6. Han blev oven i købet leder af MI6, og noget bedre udgangspunkt kunne en dobbeltagent næppe have.

Han smuglede papirer med hjem om aftenen, afleverede dem til sine sovjetiske kontakter, der kopierede dem, og kunne tage de hemmelige papirer med på job næste dag.

Der var andre dobbeltagenter end Philby, de første stak allerede af til Sovjet efter afsløring. Philby var også under mistanke i en del år. Men 30. juli 1963 brændte jorden så meget under ham, at han også tog flugten til det kommunistiske paradis på jord, hvor han fik asyl.

Åbenbart havde det kommunistiske paradis’ herligheder dog en grænse, og det er kendt, at Philby blev alkoholiseret. Han døde i 1988 i en alder af 76 år. Gert