Som en fisk i vandet

Dorte Gleie elsker at gå forrest og sætte retning . I 2012 fik hun ansvaret for at flytte Danmarks Akvarium til Den Blå Planet på Amager, Nordeuropas største og mest moderne akvarium. 19. april bliver hun 50 år.

Dorte Gleie har siden sin tiltrædelse i 2012 fået et nært forhold til beboerne i Den Blå Planets syv mio. liter vand. »Dyrepasserne griner ad mig, når jeg taler med fiskene,« siger hun. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det blev kaldt et modigt valg, da bestyrelsen for Danmarks Akvarium i 2012 valgte at ansætte en kommercielt orienteret kvinde som Dorte Gleie som direktør for det spritnye akvarium på Amager, der skulle puste nyt liv i den hensygnende turistattraktion.

For lige så meget, Dorte Gleie vidste om ledelse, lige så lidt vidste hun på det tidspunkt om fisk.

Men hele transformationen fra det gamle, nedslidte akvarium i Charlottenlund til Den Blå Planet, der med sine syv millioner liter vand skulle blive Nordeuropas største og mest moderne akvarium, krævede også en direktør med viden om andet end fisk. Udover den logistiske opgave med at flytte fisk og medarbejdere skulle der udarbejdes en ny strategi og ny organisationsplan for den meget større oplevelsesinstitution. Og her var Dorte Gleie med sin fortid i oplevelsesbranchen, bl.a. syv år i Tivoli med ansvar for havens gæstevendte funktioner, som en fisk i vand.

»At få en organisation til at fungere, at få skabt sammenhængskraft og få tingene til at lykkes. Og i sidste ende, selvfølgelig, at se, at det giver vores gæster nogle fantastiske oplevelser. Det, synes jeg, er spændende. Det har jeg trænet mig i gennem det meste af min karriere,« siger hun. »Jeg kan lide at gå forrest og sætte retning. Min rolle er ligesom dirigentens for et stort orkester, der skal få alle til at give den bedste lyd.«

I dag ved Dorte Gleie betydeligt mere om fisk og naturvidenskab end dengang i 2012. Og hun er ikke mindst blevet bevidst om, at Den Blå Planet også har en vigtig opgave med at formidle viden om livet i havet og betydningen af naturbevarelse.

Hun har også, synes hun selv, fået et fint forhold til de henved 20.000 fisk og andre havdyr, hun dagligt omgiver sig med.

»Dyrepaserne og de naturvidenskabelige medarbejdere griner ad mig, når jeg taler med fiskene og tillægger dem menneskelige egenskaber,« siger hun. »De påstår, at man ikke kan snakke med en fisk eller se på den, om den er glad.«

I fritiden har bl.a. skisport, mad og vin været blandt Dorte Gleies fritidsinteresser. Men efter at hun kom til Den Blå Planet, har hun fået en ny passion. Nemlig dykning.

»Jeg tænkte, at når jeg nu skulle være i denne verden, hvad var så mere naturligt end at komme derned, hvor fiskene bor, og opleve dem i deres naturlige element? Så jeg tog dykkercertifikat, og det har åbnet en helt ny og fantastisk verden for mig.«

Dorte Gleie bliver 50 år 19. april.