Sønderborgs revykonge abdicerer

Revykongen i Sønderborg, Leif Maibom, træder tilbage efter gennem årtier at have gjort Sønderborg til revyby.

Leif Maibom i rollen som Thorleif. Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Med denne revysæson slutter Leif Maibom, 66 år, efter 36 år som drivende revykraft i Sønderborg. Hans sidste forestilling som direktør, skuespiller, tekstforfatter mm. hed »Når enden er god«, og efter anmeldelserne at dømme var det lige præcis det, den var. Tilmed blev den forleden hædret som årets bedste i »Revyernes Revy« i Tivoli. Angiveligt blev det også Leif Maiboms sidste sæson på scenen.

Fra 1. oktober overlader han sit livsværk, Sønderborg Sommer Revy, til parret Jeanne Boel og hendes mand, Klaus Kristensen. Hun bliver kunstnerisk direktør, mens Klaus Kristensen bliver direktør for det administrative og hjælper med scenografi.

Leif Maibom debuterede som revyforfatter i Holstebrorevyen 1978, og har siden da skrevet tekster til ikke alene sin egen revy, men også til alle landets andre sommerrevyer. Hans sommerrevyer i Sønderborg begyndte i 1982 og arbejdede sig lige så stille op til at hans revy kunne placere sig i revytoppen. Sammen med Cirkusrevyen og Nykøbing F.-revyen.

Revyen begyndte helt ydmygt med et budget på 30.000 kr. og en lille gruppe glade amatørrevy-entusiaster fra Lysabild på Sydals på scenen. Leif Maibom var selv med på scenen - det samme var hustruen Johnna, som siden har forladt de skrå brædder og i stedet er et uundværligt omdrejningspunkt i forhold til alt det, der foregår i kulissen.

Faktisk er Sønderborg Sommer Revy én lang succeshistorie, som i dag kan tiltrække de bedste fra branchen og ca. 25.000, der ser på. Også mens andre revyer - for et par årtier siden var der 40 - over det ganske land lukkede og slukkede.

Revyen i Sønderborg har aldrig holdt sig for god til vittigheder af den lidt grovere slags - bl.a. også Leif Maiboms egen signaturfigur, den let bøvede, men ret uimodståelige vittighedsmaskine Thorleif. Et selvbillede som bonderøven fra Als? Under alle omstændigheder et som Leif Maibom målrettet og ved hårdt arbejde kom ud af samtidig med at han positionerede sig i den danske revybranche. Revyen i Sønderborg blev også en revy med elegance, bid, hurtighed og professionel aflevering.

Som revydirektør viste Maibom sig selv som en skarp og passioneret forsvarer for folkeligheden - i en sådan grad, at han ikke holder sig tilbage for at svare indigneret igen, når for eksempel københavnerjournalister havde været til stegt flæsk og persillesovs i Sønderborg og derefter holdt revyens og dens publikum ud i strakt arm i spalterne.

Som komiker har han vist uforlignelig timing og usvigelig publikumskontrol. Og som praktisk revydirektør med sikker fornemmelse for markedsføring og den personalepleje, der omfatter altid fyldte køleskabe og fadølsanlæg, fest og kærlig omsorg hjemme på Ringridervej.

Om at han nu træder - om ikke helt af så dog - i baggrunden har Leif Maibom selv sagt:

»Det har krævet rigtig mange overvejelser og er bestemt ikke gjort med en snak over et par flasker rødvin. Men jeg føler, det er den helt rigtige beslutning. Alderen betyder også noget. Jeg bliver mere træt nu, end jeg gjorde for ti år siden. Også mere end jeg altid kan indhente om natten.«