Skuespiller på egne vilkår

Amalie Dollerup, engang en usædvanlig dygtig barnestjerne, er godt i gang med at finde sine ben som voksen skuespiller. Det folkelige gennembrud i TV-serien »Badehotellet« er et godt afsæt.

Skuespiller Amalie Dollerup fylder 30 år 15. april Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er så afgørende for en ung skuespiller, at han eller hun får bidt sig fast i den så omskiftelige og uretfærdige film- og teaterbranche.

Det kræver selvfølgelig en god portion held og lykke. At nogen fatter interesse for én. Det kræver stamina – evnen til at tage de stød, den afvisning og modgang, man møder. Men det kræver naturligvis også en solid dosis talent. Derfor er der så god grund til at glæde sig, når det lykkes for nogen. Og ingen tvivl: Amalie Dollerup er en af fremtidens stjerner.

Mandag efter mandag er hun masseret ind i danskernes bevidsthed som Amanda i TV2’s seersucces »Badehotellet«. Det er meget muligt, at hun er iklædt klokkehat og sko med rem, men hun formår at give rollen den modernitet, der forbinder den til vores tid. Mere og mere interessant som figur i takt med, at Amalie Dollerup har været i stand til at give rollen nye farver, løfte den ud den kropumuligt forkælede rigmandsdatters dødvande og gøre hende til seriens temperamentsfulde, unge heltinde. Den emanciperede pige med ben i næsen, hende der slår sig i tøjret i forhold til tidens konventioner og langsomt gennemtvinger sit eget oprør mod højborgerlighedens snærende bånd. Rollen er fast arbejde, og der er såmænd mere på vej af solskinsserien, som velsagtens kommer til at fortsætte så længe, der er seere til den. Og det er der.

Men også på teatersiden går det rigtigt godt for Amalie Dollerup. Hun har netop foretaget et stort spring i sin karriere, for hun har forladt det Aalborg Teater, hvor hun ellers har været engageret efter endt uddannelse fra teaterskolen i Aarhus i 2010. Her har hun haft mulighed for at udvikle sig stille og roligt i en lang række roller i den blandede landhandel, en landsdelsscene er. Hun var bl.a. en fin, gammeldags-moderne Esther i »Indenfor murene«.

Nu er hun flyttet til København og er blevet freelancer. I efteråret demonstrerede hun sin fine sangstemme i den Reumert-vindende musicalversion af »En kort en lang«, som hun allerede havde medvirket i i Aalborg, og som nu blev vist på Nørrebro Teater. Musikken var også det afgørende, da hun turnerede til de store musikhuse med »I Love Musicals« i selskab med bl.a Preben Kristensen og Maria Lucia Heiberg Rosenberg. Og nu er hun formodentlig allerede på vej i skarp dansetræning. Hun er nemlig annonceret som den kvindelige hovedrolle i scene-udgaven af »Saturday Night Fever«, hvor hun skal spille over for ingen ringere end Silas Holst. Premiere til marts næste år.

I virkeligheden er Amalie Dollerup slet ikke så ubeskrevet, som vi gør det til. Vi har lært hende at kende igen, for hun var jo barnestjernen Amalie Dollerup.

Hun, der debuterede så overbevisende som den unge rebelske Lise Nørgaard i »Kun en pige« efter bl.a. at have været med i børne - og ungdomsteatret Eventyrteatrets forestillinger. Hende, som danskerne for alvor fik øjnene op for i krimiserien »Strisser på Samsø«, hvor vi så hende forvandle sig fra Lars Boms snusfornuftige lille datter til en ung, følsom pige på kanten af puberteten.

Hun blev Bodil-nomineret for sin rolle i »Nonnebørn«, ligesom hun på Amager Scenen bl.a. spillede den forældreløse Annie med den optimistiske tro på i morgen. Hun nåede også at spille Wendy i »Peter Pan« på Det Ny Teater og medvirke i julekalenderen »Krummernes jul« længe inden skuespillerskolen.

Overgangen fra barnestjerne til voksen skuespiller på egne vilkår, har ikke været lige let.

»Det er bare noget, som altid vil være der, men jeg har arbejdet meget på at få mig selv til at hvile i det og manifestere mig selv i denne her voksenbranche, for ja, jeg var en barnespiller, som blev brugt rigtigt meget, og som var dygtig, men hvad kan jeg tilføre som voksen i dag?« spurgte hun for ikke så længe siden til Alt for damerne. Det er hun godt i gang med at vise.