Skuespiller og handyman

50 år Skuespilleren Peter Rygaard har delt karrieren mellem skuespil og gør-det-selv-tips.

Peter Rygaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Peter Rygaard, 50 i morgen, debuterede i »Amors ark« tilbage i 1985. Det var dengang, teatertruppen Dr. Dante holdt til oppe i en nedlagt møbelforretning på Fritz Hansens Vej i Allerød – det, der senere skulle blive til dagens Mungo Park.

Han havde forladt folkeskolen efter 10. klasse og havde ingen formel skuespilleruddannelse – det lykkedes ham ikke at komme på teaterskole trods 23 ihærdige forsøg. Men så læste han hos en skuespiller og tjente til studierne ved at agere chauffør 14 timer i døgnet for et hvidevarefirma.

En formel uddannelse fik han heller ikke siden, sådan som flere af danterne ellers gjorde. Resten af årtiet og frem til 1993 var han til gengæld fast støtte hos Nikolaj Cederholm i tidens frække, unge teater, som var de unges foretrukne teater – teater »for dem, der hellere vil se film«.

Han flyttede med som en del af inderkredsen, da Cederholm i 1992 overtog Aveny – hans lidt hårdt optrukne spillestil til den absurdistiske og fræsende ironiske del af repertoiret. Som freelanceskuespiller kunne man bl.a. opleve ham på Vendsyssel Teater og Kaleidoskop. Han besluttede sig dog for at forlade teatret.

Og så blev det TV
I slutningen af 1990erne tonede han i stedet frem på TV-skærmene, hvor han som hurtigttalende gør-det-selv-mand reparerede biler på TV2 i programmet »Rygaards garage« og gav tips om søm, skruer og fugemasse i boligprogrammer på DR – erfaringer, han selv havde erhvervet sig fra gården på Møn.

Den lidenskabelige bilentusiast delte også ud af sin viden i bogen »Kunsten at købe brugt bil«, og han var på ferie som sig selv i TV-serien »Postkort«. En overgang trak han sig helt tilbage fra teatret for at passe en tankstation, han havde erhvervet. Sideløbende takkede han dog ja til mindre roller på film og TV, bl.a. hos Ole Bornedal, lige som ansigtet har været holdt ved lige i TV-reklamer, bl.a. for køkkener i selskab med Gordon Kennedy.

Han har igen vist sig på teaterscenerne i mindre roller, bl.a. på Østre Gasværk, hvor han var politichefen i musicalen »West Side Story«, lige som han på det seneste dukkede op på teaterscenen i en morsom vignet som stiv butler i den gamle Dante-kammerat Lars Kaalunds iscenesættelse af Oscar Wildes »Bunbury« på Det Kongelige Teater.