Skrevet på dansk

Hun blev født i Polen, men endte som en af vores fine dansksprogede digtere og forfattere. Nu er Janina Katz død.

Foto: Piotr Topperzer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren Janina Katz er død, 74 år gammel.

Hun blev født i 1939 i Krakow i Polen, hvor hun overlevede jødeforfølgelserne og først efter krigen blev genforenet med sin mor. Senere tog hun magisterkonferens i polsk litteraturhistorie og sociologi, og hun anmeldte litteratur i sit hjemland, inden hun i december 1969 flyttede til Danmark.

Her, i de nye omgivelser, fik hun mange gøremål, blandt andet som medarbejder gennem flere år på Det Kongelige Bibliotek og som producent af udsendelser til Radio Free Europe og BBC.

I 1991 debuterede Janina Katz i moden alder som forfatter. Det skete med digtsamlingen »Min mors datter«, der blev fulgt op af en lang række andre bøger, også prosa, der gjorde den polskfødte digter og forfatter til et af dansk litteraturs fine og respekterede navne.

Hendes digtsamling »Skrevet på polsk«, der blandt andet omhandler Holocaust, blev så sent som sidste år nomineret til den fornemme Nordisk Råds Litteraturpris, og blandt de hædersbevisninger, Janina Katz modtog, finder man Beatrice-prisen, der uddeles af Det danske Akademi, samt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Tidligere i år udsendte Janina Katz »Endnu ikke allerede«. Den trodsigt livsbekræftende konklusion på denne digtsamling om dødens nærhed er, skrev vores anmelder, »at et digt/ aldrig er for gammelt/ til at være lykkeligt«.

Janina Katz bisættes 22. oktober kl. 13.30 fra kapellet på Mosaisk Troessamfunds begravelsesplads i København.