Skibsrederens datter

60 år Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, er den stjerne, der skal lyse over A.P. Møller - Mærsk, den dag hendes far, den store skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, går fra borde.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla – tredje generation i ledelsen af familie­imperiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Jeppe Michael Jensen

Tre døtre fik Mærsk Mc-Kinney Møller – datteren Ane er den yngste. Hun er tresproglig korrespondent og fil.kand. fra Stockholms Universitet.

Siden 1991 har Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla siddet i bestyrelsen for familieforetagendet A.P Møller - Mærsk, der i dag omsætter for knap 280 mia. kr. og beskæftiger 117.000 medarbejdere verden over. I 2003 avancerede hun til næstformand både i A.P. Møller - Mærsk samt i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som med 40,8 procent af aktierne er koncernens største aktionær. I de kommende år vil hun træde yderligere et skridt op. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla bliver Almenfondens næste formand. Så vil hun sammen med fondens bestyrelse kunne sammensætte det børsnoterede A.P. Møller - Mærsks bestyrelse, og hun er sikret imod at komme i mindretal.

Ane Mærsk Mc-Kinney Ugglas arv er altså mere end symbolsk. Hendes magt er reel. Det samme er hendes rigdom. Hun er en af Skandinaviens suverænt rigeste kvinder. Hun kunne måske selv være blevet skibsreder. Hun har begavelsen, indstillingen og faderens naturlige forretningstalent. Men hun er kvinde. Og det i en familie, som lægger vægt på traditionen og de gamle dyder. »Pigerne har vi kunnet give meget mere frihed,« har nu afdøde Emma Mc-Kinney Møller sagt.

I stedet skal beskytte familieforetagendets navn – faderens og bedstefaderens – fra den mere tilbagetrukne position i bestyrelserne for Almenfonden og A.P. Møller - Mærsk.

Kun sjældent træder Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla frem for danskerne. Men det er muligt at se hende ved A.P. Møller - Mærsks årlige generalforsamling i Bella Center, hvor hun optræder sammen med resten af Mærsk-familien.

Udadtil opleves hun lidt kongelig ophævet. Sådan opleves hun ikke på de indre linjer i A.P. Møller – Mærsk. Når hun er sammen med mennesker, er hun meget på og meget nærværende, uanset om det er høj eller lav, lyder det i rederiet. Her bliver hun beskrevet som et meget åbent menneske, lyttende og et menneske med stor empati.

I dag er hun ikke blot et navn, hun er også til gavn for rederiet. Hun kender forretningen, har forretningsmæssig tæft og balancerer mellem respekten for faderens bedrifter og nye tider.

Hun er gift med den svenske søofficer Peder Uggla og bor i dag nær Djurgården i Stockholm.

Sverige er blevet et helle for hende, et fristed væk fra den stærke far, familien og rederiet. Hendes to sønner, Robert Uggla Mærsk og Johan Pedersson Uggla, arbejder begge i rederiet. Måske det en dag betyder, at endnu en Mærsk står i spidsen for rederiet.

Hævet over enhver tvivl er, at Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla vil værne om navnet. Hun vil gøre sin pligt.