Skarpt sving i livet

Da Lotte Garbers mor døde, foretog hun et skarpt sving i livet og blev skønlitterær forfatter. Særligt »Prøverummet - erotiske fantasier for kvinder« har givet hende omtale.

Lotte Garbers mener, at alderen giver lidt mere pondus. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange har man behov for at dreje skarpt til højre, og for mig skete det i forbindelse med min mors død, hvor jeg besluttede mig for at forlade erhvervslivet og blive forfatter. Jeg var allerede på det tidspunkt i gang med at skrive noget, som jeg ikke vidste, hvad var, men som blev min første roman »For egen vinding«,« siger Lotte Garbers.

Siden er hun blevet et etableret navn på den litterære scene. 12 bøger – romaner, novellesamlinger, interviewbøger og en enkelt fagbog – er det blevet til, og 2009-2012 var hun formand for Dansk Forfatterforening, hvor hun arbejdede med digitale rettigheder, ophavsret, liberalisering af bogmarkedet og andre knastørre, bureaukratiske emner, som de færreste forfattere har megen lys til at stikke gaflen i, men som har enorm betydning for deres erhverv.

Lotte Garbers skriver med egne ord relationsromaner. Hendes seneste »Laust« fra 2013 handler f.eks. om Laust, en 60-årig mand som trods kone, godt job og høj løn føler, at han mangler noget i livet, og hans møde med den unge nørdede, spiludvikler Jannik. »Garbers (pirker) til noget vigtigt og tidstypisk, der er større end det enkelte menneskes små og store samlivsproblemer. Og man føler sig ramt. Hvordan får vi de livsvalg, vi nu træffer, til at føles rigtige bagefter? Laust aftegner et samfund, der fortæller os, at vi har ret og pligt til det fulde, lykkelige liv,« skrev Information i sin anmeldelse.

Lotte Garbers har i medierne særligt fået omtale af sit talent for den erotiske genre (»Garbers skriver virkeligt saftige, ak, alt for korte sexscener,« beklagede Information i ovenstående anmeldelse), og særligt hendes novellesamling »Prøverummet – erotiske fantasier for kvinder« fra 2009, som blev godt modtaget, skaffede hende stor omtale i medierne.

Inden hun blev fuldtidsforfatter, havde Lotte Garbers, der er uddannet i sprog og økonomi på Handelshøjskolen i København, lederjobs i erhvervslivet, bl.a. hos NKT og Microsoft.

Det var i barndomshjemmet i Nivå i Nordsjælland, at Lotte Garbers fik smag for litteratur. Hendes mor, der var cand.mag., seminarie- og universitetslærer, var god til at inspirere datteren til at læse. Da Lotte Garbers gik i folkeskolen og var ved at være mæt af ungdomsbøger som »De 5«, foreslog hendes mor hende bl.a. at læse svenske forfattere som Kerstin Ekman, der stadig hører til yndlingsforfatterne, og Sjöwall og Wahlöös klassiske krimiserie.

»Hun pegede på nogle bøger, som passede til mig, og så nogle, som lå på en lidt højere niveau – i virkeligheden det, som en god bibliotekar gør,« siger Lotte Garbers.

Hun har det godt med at fylde 50.

»Alderen giver lidt pondus. Man kan tillade sig at skælde en tjener ud, hvis man er utilfreds. I virkeligheden er det lidt sejt at blive 50. Jeg tænker ikke, at jeg nu er blevet gammel og skal dø. Det er først om 20 år,« siger Lotte Garbers.

Udover at arbejde som forfatter er hun seniorrådgiver for Gyldendals ledelse og forfatterombudsmand samme sted. Det er et lobbyistjob, hvor hun på baggrund af sin erfaringer som forfatter og forfatterforeningsformand giver råd om, hvordan man kan sikre forfattere gode arbejdsvilkår.