Skærmtrold fra ø til ø

75 år. Hans V. Bischoff knuste tal i TV og gav gode råd om personlig økonomi - selv kan han nu leve livet med egne citroner til gin og tonic’en i det græske.

Hans V. Bischoff - holder feriehus sydpå i stedet for bil. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

Hans V. Bischoff, journalist, livskunstner, studievært, talknuser, rådgiver og dobbelt øbo, fylder 75 i morgen. Men glem det - det vender vi tilbage til.

Engang var han på nik med hele nationen, når han i DR med rullekrave, tør humor og smittende pædagogik reverenter talt skar ud i pap, hvorledes samfundsøkonomiens svære detaljer skal forstås. Eller hvordan vi kan forvalte de penge, vi har eller håber at få, på den bedste måde. Så nattesøvnen ikke spoleres, og at der alligevel er penge nok til at nyde pensionisttilværelsen. Begge dele meningen med livet, mener han.

Der kom nye koste til på TV-avisen, og Bischoff viste også talent i underholdningsgenren som morgennisse og spørgeonkel i »Hvornår var det nu, det var«.

Som pensionist trak han sig stort set tilbage fra det offentlige rum - bortset fra sit job som sprudlende formand for Publicistklubben - men dukkede dog op på skærmen i en stribe reklamespot, hvor han næsten i sin gamle rolle lagde navn og krop til lanceringen af flekslån med renteloft.

Han kunne personligt gå ind for produktet - netop fordi det sikrede folks nattesøvn. Bruger han selv sin egen medicin? Næh, han har sparet mange penge, siger han, på at holde sig til de rene variable lån trods mange sortseeres advarsler. Jammerkommoder! kaldte han dem i et indlæg i denne avis.

Hvordan har den selvbestaltede pensionsrådgiver så selv indrettet sin menage?

Fødselsdag -ikke tale om!
Efter to forliste ægteskaber er han alene i sit hus i Skippergade i Dragør på Amager, hvor han boet næsten et halvt århundrede og er midtpunkt i mange løjer. Bilen har han valgt fra og foretog i stedet for godt 20 år siden et klogt træk - købte et lille hus på den græske ø Siros i Ægæerhavet. Livsnyderen har her hyret en havemand til at passe residensen, når han er hjemme, og alt er klar, når han kommer.

Som f.eks. i tirsdags, da han lagde an til et månedlangt ophold på Siros med 40 grader i skyggen. Så skal man sørge for at holde sin siesta og om aftenen at plukke citroner fra eget træ til den daglige gin og tonic.

Morgendagen er almindelig hverdag i det græske. Helt almindelig. Bischoff har nemlig besluttet, at det overhovedet ikke skal markeres - fysisk eller mentalt - at han tilfældigvis fylder halvrundt. Det er derfor, han er på øen. Om det lykkes, afhænger monstro af det øvrige danske islæt på to personer på Siros.