Sjælesørger for udsendte soldater

60 år Hærprovst Ole Brehm Jensen har oplevet store omvæltninger og skærpede krav til de præster, som følger med soldaterne på internationale missioner.

Ole Brehm Jensen har skrevet bogen »Feltpræst i Bosnien«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De store omvæltninger og skærpede krav, som deltagelse i krig og omfattende forsvarsforlig har udsat de danske soldater og specielt hæren for, har også fået følger for de danske feltpræster. Deres gejstlige chef, hærprovst Ole Brehm Jensen, der fylder 60 i dag, har siden han kom til Kastelskirken i København ligget omtrent vandret for at klare det administrative bøvl i kølvandet på forsvarets omlægning. Men han har også fået gennemført en ny uddannelse og en aflønning af feltpræsterne, som svarer til de krav, der stilles, når man skal forkynde og ikke mindst være sjælesørger for de udsendte soldater.

Men trods de skærpede krav har Ole Brehm Jensen fået lettere ved at rekruttere feltpræster. Hans egen teori er, at rekrutteringen går nemmere, når præsterne kan se, at der virkelig er tale om et job med mening i.

Som hærprovst er Ole Brehm Jensen også sognepræst for de 5.500 københavnere, der bruger forsvarets kirke – én af tre, som forsvaret ejer og vedligeholder. De to andre er Frederiksberg Slotskirke og Christiansø. Men kirken opfattes især af hæren som »deres« kirke, og Ole Brehm Jensen har som sine forgængere giftet mange soldater og døbt og konfirmeret deres børn.

Kirken er fuld af traditioner og gode historier fra årene som soldaternes kirke. Den indeholder celler fra dengang, soldater endnu blev sat bag tremmer for forseelser i tjenesten. Arrestanterne skulle imidlertid ikke snydes for forkyndelsen, så de kunne fra celler i kirken følge prædikenen gennem lyttehuller. Cellerne bruger Ole Brehm Jensen i dag til børn, der ikke kan være stille under gudstjenesten.

Symbolsk placering
Kirkens placering på Kastellet, modsat forsvarschefens tjenestebolig, Kommandørgården, er måske ganske symbolsk. Korset og Sværdets ligeværdige placering på hver sin side af den centrale plads på Kastellet vidner om en samhørighed mellem parterne, men også om religionens betydning.

Hærprovsten har selv været udsat flere gange, dels i Bosnien, hvorfra han skrev bogen »Feltpræst i Bosnien«, dels i Kosovo, hvor han var feltpræst for de dengang henved 1.000 soldater. Siden har han vikarieret for en del af feltpræsterne, bl.a. i Kuwait.

Den normale pensionsalder i forsvaret er 60 år, men forsvarets tre provster – en for hvert værn – er ansat efter Kirkeministeriets regler. Derfor kan Ole Brehm Jensen blive til han fylder 70. Men det har han nu ingen planer om. Han mener, at provsten skal kunne udsendes med kort varsel som vikar, og så sætter helbredet en tidligere grænse. Men hvornår han vil på pension, har han endnu ikke besluttet.

Hærprovst Ole Brehm Jensen er egentlig idéhistoriker, men blev få år efter uddannelsen på Århus Universitet sognepræst i Østjylland, hvor han og hustruen Anne-Marie stadig har et sommerhus, som de bygger på i fritiden. Han var i mange år meget engageret og aktiv i den frivillige idræt.