Sin tids måske bedste keramiker

Alev Siesbye keramiske værker næsten ophæver tid og rum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alev Siesbye, der i morgen fylder 75 år, er en af vor tids bedste keramikere.

Som det ofte er blevet bemærket i anmeldelser og andre tekster, formår Alev Siesbye at dreje former, der på det nærmeste synes at svæve på det bord, de står, så æterisk smukke er de. Også farvemæssigt. Siesbyes farver er sø- eller pistaciegrøn, turkis og aubergine, og det magiske ved arbejderne er, at de undertiden synes at glide ubesværet fra én nuance til en anden.

En kender af dansk kunsthåndværk, Lise Lotte Nielsen, har engang skrevet om Alev Siesbye, at hendes svævende smukke krukker minder om »kuplerne på Tyrkiets moskeer« og i farveholdning om »den krydrede luft på markerne og i bjergene og om havet«.

Alev Siesbye er uddannet på kunstakademiet i Istanbul suppleret af ophold på keramikværksteder i Tyrkiet og Tyskland. Hun rejste i begyndelsen af 1960erne til Danmark, fordi hun var fascineret af det enkle, på samme tid bløde og stringente formsprog i Danish Design.

I Danmark blev hun en årrække tilknyttet Den Kongelige Danske Porcelænsfabrik, indtil hun i 1969 etablerede sit eget værksted

Alev Siesbye havde sin egentlige debut på Charlottenborgs Efterårsudstilling i 1971. Siden har hun udstillet et utal af gange på gallerier og museer over det meste af verden, ligesom hun er repræsenteret i mange væsentlige samlinger. Hun er medlem af Grønningen og har modtaget en række legater og hædersbevisninger. Blandt dem Eckersberg Medaillen og Prins Eugen Medaljen.