Signe Wenneberg løftede blikket – og fik øje på sin have

Signe Wenneberg skriver jordnært om have og natur - og at møde modgang uden bitterhed.

Signe Wenneberg giver gerne sorte plasticspande i værtindegave. »De er gode at have i en have. Man har altid brug for flere, end man regner med.« Foto: Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: peter helles eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et tilfælde, at Signe Wenneberg blev sin generations store haveskribent. Og så kunne det slet ikke have været anderledes.

For Signe Wenneberg, der 12. april fylder 50, er opvokset på landet i et hus i skovkanten i Sydsjælland, hvor familien havde en stor have og en husholdning, hvor det, de dyrkede, blev brugt. Så hun lærte at sylte, holde høns og koge sine grydeskeer, fra hun var barn.

Men hun var også et ambitiøst menneske, der ville andet og mere end at være husmoder, så hun flyttede som ung til København, hvor hun læste retorik og var bartender på blandt andet Cafe Victor. Som kun 23-årig blev hun ansat på Politikens kulturredaktion, hvor hun blandt andet lavede nogle nu legendariske lister over, hvad der var smart og ikke smart. Og det var i den grad ikke haver, der stod på de smarte lister.

Læs også: Vær den forandring, du ønsker at se i verden

Men da hendes ældste søn brækkede benet, og hun var tvunget til at tage orlov fra både studium og job, måtte hun finde på noget nyt at lave. Hun løftede blikket og fik øje på sin have. Og om den skrev hun den første af mange havebøger, »Den første have«, der henvendte sig til alle, som skulle etablere en have, men ikke havde styr på, hvordan man komposterer, komponerer have eller bare sår morgenfruer.

Den bog blev startskuddet til en karriere som haveskribent, for selv om Signe Wenneberg altid har arbejdet som konsulent og rådgiver inden for kommunikationsområdet, er det som havedame, hun er blevet landskendt. Hun har skrevet en række bøger om haver – og om at dyrke noget, selv om man ikke har en have, f.eks. som »urban gardener« – en trend, hun spottede før andre her i landet – eller på sin altan. Hun har lavet TV-programmer om haver og senest om byggeriet af et bæredygtigt sommerhus, for interessen for haven har givet hende en forståelse for, at ikke bare det at have adgang til en have er vigtigt, nej, naturen er vigtig, og derfor må vi passe på den, så i dag drejer hendes virke sig også om bæredygtighed og anden almindelig ordentlighed.

To skilsmisser uden selvmedlidenhed

Hun har blandt andet kæmpet for at bedre forholdene for burhøns, da hun efter et DR-program modtog en burhøne, der var noget forkommen, og hun har stillet op som folketingskandidat for Socialdemokratiet i Gentofte for politisk at kæmpe for netop disse emner. Da hun ikke blev valgt, stirrede hun ind i væggen en enkelt dag, før hun på en måned skrev bogen »Spis din have«, der katapulterede hende ud i livet som aktivist.

For Signe Wenneberg har brugt sit eget livs snurreture til at skubbe sig selv og sin karriere videre, hun, der er skilt to gange, har blandt andet skrevet en bog om konstruktive skilsmisser og netop den egenskab at kunne møde modgang uden at blive bitter eller selvmedlidende, men i stedet acceptere udfordringerne i sit liv – og at bruge dem til at komme videre, er et af hendes fineste karaktertræk.

Læg dertil, at hun er en fremragende vært, en omsorgsfuld ven, mor til de to nu næsten voksne sønner, Simon og Noah, som hun gerne rejser med og netop har skabt en gin sammen med, en aktiv instagrammer og medstifter af mediet POV, og man har billedet af en kvinde, der både er flittig, begavet og fremfor alt altid i fremdrift.