Selvlært kunstner

70 år. Freddie A. Lerche har bl.a. været gæsteprofessor på Kunstakademiet i København.

Freddie A. Lerche, selvlært - og anerkendt. Privatfoto. Fold sammen
Læs mere

På sin vis har Freddie A. Lerche, der i morgen fylder 70 år, altid malet billeder, der har lignet. Omkring debuten var det motiver som opstillinger og figurgrupper i den franske maler Bernhard Buffets langmodigere modiglianistil. Og i dag ligner billederne den farve, de er malet i: I de senere år har Lerche som et mantra og med en konsekvens, der må aftvinge respekt, malet monokrome billeder, der så selvfølgelig har vist sig at være gennemarbejdet lag på lag for at finde en klang, en stoflighed, en tone, en følelse, der kunne blive en selvstændig formulering i forlængelse af minimalismen og den amerikanske maler Mark Rothko, som han kan siges at have et slægtskab med.

Sideløbende med sin egen maleriske praksis, med sin undersøgelse af farvens natur og karakter, har Lerche ytret sig om maleriets substans, hvor han angiveligt skulle se sig som en farvens frigører, ligesom han har været gæsteprofessor og afdelingsleder på Kunstakademiet i København.

Freddie Alexander Lerche debuterede i 1960 på Kunstnernes Efterårsudstilling, udstillede en årrække i forskellige sammenhænge på ikke mindst Charlottenborg og en overgang i Galerie Asbæk.

Han er repræsenteret på flere danske museer og har udsmykket flere uddannelsesinstitutioner og har blandt adskillige hædersbevisninger modtaget Statens Kunstfonds legater og livsvarige ydelse og - i 1989 - Eckersberg Medaljen. Han er medlem af Den Frie Udstilling.