»Selvkritisk, blufærdig, beskeden og krævende« Inge Sofie Skovbo modtager Lauritzen Prisen som årets kvindelige skuespiller

Gennem 40 år har Inge Sofie Skovbo især gjort sig gældende på landets teaterscener med markante roller i både det klassiske og det moderne repertoire. Søndag modtog hun Lauritzen Prisen som Årets kvindelige skuespiller.

Inge Sofie Skovbo har siden 2003 været fastansat på Aarhus Teater, hvor hun i 2012 bl.a. spillede sammen med Ghita Nørby i stykket »Other Desert Cities«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

»En tænkende skuespiller, med stor indsigt i sit fag, kritisk, selvkritisk, blufærdig, beskeden og krævende.«

Sådan lød det i teaterdirektør Kasper Wiltons motivering, da Inge Sofie Skovbo søndag eftermiddag modtog Lauritzen Prisen som Årets kvindelige skuespiller.

Det er først og fremmest på landets teaterscener, at Inge Sofie Skovbo har slået sine folder. De har til gengæld været mange, siden hun i 1978, for 40 år siden, blev færdiguddannet fra Odense Teaters Elevskole - Det Danske Teater, Nørrebro Teater, Betty Nansen Teatret, tre sæsoner som medlem af Det Kongelige Teaters ensemble, Folketeatret, Café Teatret, Husets Teater, Mammut Teatret og mange flere.

Hun var også blandt initiativtagerne til Grønnegårds Teatret i 1982 og sad i flere år i teatrets kunstneriske råd. Siden 2003 har hun været medlem af det faste ensemble på Aarhus Teater, hvor hun både har siddet i dramaturgiatet og udfoldet sit talent i en række markante roller.

Kasper Wilton, teaterdirektør

»Dit store format, din fantastiske teknik, dine klare klassiske færdigheder og din erfaring går fremragende i spænd med moderne forestillinger fordi de spilles så overbevisende, stilsikkert og ublufærdigt«


Inge Sofie Skovbo mestrer både de klassiske roller som Fru Alving i »Gengangerne«, Juliane Tessman i »Hedda Gabler« eller farmoderen i Ingmar Bergmans »Fanny og Alexander« og det helt moderne teater, f.eks. Christian Lollikes »Undskyld Gamle«, »Familien« og »Hospitalet«.

»Det er, som om dit store format, din fantastiske teknik, dine klare klassiske færdigheder og din erfaring går fremragende i spænd med moderne forestillinger fordi de spilles så overbevisende, stilsikkert og ublufærdigt,« sagde Kasper Wilton i sin tale til prismodtageren.

Film og TV er det også blevet til, om end i mere begrænset omfang. Mest kendt er Inge Sofie Skovbo måske for rollen som Olga Jensen, mor til Lise Nørgaard i filmatiseringen af den selvbiografiske roman »Kun en pige« fra 1995. Hun har også medvirket i bl.a. »Skyggen af Emma« og »Kærlighed ved første hik« samt flere TV-serier, bl.a. »Bryggeren«, »Taxa« og »Lykke«.

Lauritzen Prisen til Årets mandlige skuespiller gik til Mads Mikkelsen.