Sans for tal, strategi og forhandlingstaktik

Venstres finanspolitiske ordfører, Peter Christensen, meldte sig ind i politik som teenager, da han blev ramt af en alvorlig kræftsygdom. Efter nærmest at være kørt ud på et sidespor under Foghs midtsøgende kurs, er han nu helt inde i varmen i Lars Løkke Rasmussens indercirkel.

Hans titel er officielt finanspolitisk ordfører.

Men virkeligheden er, at Peter Christensens rolle i Venstre er langt større. Han bliver i dag anset for at være en af de mest magtfulde profiler i partiet, og han er i V-formand Lars Løkke Rasmussens inderkreds.

Peter Christensen, der fylder 40 år 23. april, blev efter valget i 2011 udpeget af Løkke til chefforhandler. Det betyder, at han typisk har en finger med i spillet, når det store oppositionsparti lander en aftale eller et forlig med regeringen. Forventningen er, at Peter Christensen – eller »PC«, som han typisk bare bliver kaldt på Christiansborg – vil få en central rolle i en borgerlig regering, hvis magten skifter efter næste valg. Flere kommentatorer har direkte peget på ham som et godt bud på en kommende finansminister.

Peter Christensen er født og opvokset i landsbyen Hjerting i Sønderjylland – og ulig mange andre partifæller og kolleger i Folketinget har han hverken studentereksamen eller kandidatgrad på CVet. Han er faglært med et svendebrev som elektriker, og så nåede han at begynde på ingeniørstudiet, inden han i 2001 blev valgt ind i Folketinget.

Hans interesse for politik var vækket adskillige år tidligere. Selv har han i interviews fortalt, at han meldte sig ind i Venstre, da han som ung teenager blev ramt af en alvorlig kræftsygdom, der betød, at døden rykkede utrolig tæt på. For så »havde han da gjort et eller andet«. Peter Christensen overvandt kræftsvulstens svære odds, og få år efter kom han helt til tops i ungdomspartiet. 1999-2001 sad han som landsformand for Venstres Ungdom.

I løbet af de første år i Folketinget sejlede Peter Christensen langtfra i smult vande. Især den økonomiske kurs, som daværende formand Anders Fogh Rasmussen lagde for dagen, var svær at sluge ideologisk, hvilket Peter Christensen ikke altid lagde skjul på. Og da han i sommeren 2003 støttede vennen og holdningsfællen Søren Pind i udviklingen og markedsføringen af de ti liberale teser som et opgør mod partilinjen, røg begge for alvor på kant med partitoppen. Det var på det tidspunkt, at der i partiet var mindre »efterspørgsel« på Peter Christensens politiske arbejde, som han selv har beskrevet det – og det gav ham så i stedet tid til at bygge sit eget sommerhus på Bornholm, der, med tykke ironiske undertoner, har fået navnet »Foghs Minde«.

Karrieren rullede til gengæld i lyntempo, da Fogh i 2009 overlod partiet til Løkke, som Peter Christensen allerede på det tidspunkt havde et tæt og tillidsfuldt forhold til. Under Løkkes første bilagssag i 2008 gav politiske modstandere drillende Christensen tilnavnet »bilagsordfører«, fordi han tog alle slag for Løkke og forsvarede sin daværende næstformand loyalt og til sidste blodsdråbe.

Løkke udpegede ham først til politisk ordfører, hvilket ikke var en »ønskerolle«, fordi han her skulle mene noget om alting fra morgen til aften. Det er økonomi, finanser og tal, der interesserer ham mest, og han har da også været både skatteordfører, medlem af finansudvalget og næstformand i skatteudvalget. I VK-regeringens sidste levemåneder blev han en del af ministerholdet, da han fra marts til oktober 2011 sad som skatteminister.

Peter Christensen bliver beskrevet som en meget direkte og hård forhandler med en brysk facon. Både politiske med- og modspillere beskriver ham dog også som en politiker med humor og selvironi – og han bliver rost for sin gode næse for politik og sikre øje for, hvor Venstre skal placere sig i politiske diskussioner, og hvordan partiet strategisk skal operere.

Weekenderne tilbringer han helst hjemme i Sønderjylland med døtrene Maria og Anne. Hvis ikke han er på en af sine yndede jagtture med hunden Sussi.