Sangene hjalp Søren Huss gennem mørket

Frontfiguren fra gruppen Saybia fik også succes, da han gik solo. Nu arbejder bandet på et nyt album.

Sanger Søren Huss fylder 40 år i morgen. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Huss blev voldsomt og nådesløst ramt af den ultimative tragedie, men han fandt ud på den anden side.

Hans værste mareridt blev til virkelighed. Tragedien ramte som et lyn fra en klar himmel. En december-dag i 2007 blev Søren Huss’ tilværelse forandret for bestandig. Med ét blev den hverdag han kendte og elskede revet fra ham. Voldsomt og nådesløst.

Det skete, da hans kæreste, skolelæreren Camilla Jørgensen, og deres fælles datter Ronja på tragisk vis blev påkørt af en lastbil ved en højresvingsulykke i Valby. Kæresten døde på stedet, mens datteren blev kørt til Rigshospitalets intensive afdeling, hvor hun på mirakuløs vis blev reddet. På et skæbnesvangert øjeblik gik Huss fra at være rockstjerne til pludselig at stå som alenefar, der havde mistet sin livsledsager.

Men selv om sorgen klyngede sig til ham som et blylod, formåede han at rejse sig. Fandt ud af at leve på trods. Sangene og hans kærlighed til datteren hjalp ham gennem mørket. Ud på den anden side.

Forinden havde han gjort sig bemærket som frontmand og sangskriver i det populære rockorkester Saybia, som han dannede med et par venner i Nyborg i 1993. De slog bredt igennem i 2002 med debuten »The Second You Sleep«, hvorfra titelnummeret og »The Day After Tomorrow« blev store radiohits. Førstnævntes refræn virker i dag nærmest profetisk med tragedien i baghovedet: »I stay to watch you fade away. I dream of you tonight. Tomorrow you’ll be gone«.

Stilen var en melodisk og melankolsk poprock centreret omkring sangerens lyse og indfølte stemme. Kritiske røster kaldte det nedladende for »klynkerock«. Det kunne de være ligeglade med. Albummet solgte 100.000 eksemplarer, og de hjemtog statuetterne for »Årets Danske Gruppe«, »Årets Danske Album« og »Årets Danske Sanger« ved Danish Music Awards.

Successen cementeredes på de efterfølgende to album »These Are The Days« og »Eyes On The Highway«, som også skaffede dem fans uden for Danmark.

Grundet ulykken gik Saybia på stand by. I mellemtiden sprang Huss ud som solist på dansk. Sorgbearbejdelsen udmøntede sig i det kritikerroste soloalbum »Troen & Ingen« fra 2010, der på hjerteskærende måde tog favntag med afmagten og tabet. Det solgte 20.000 eksemplarer og resulterede i en Danish Music Award i kategorien »Bedste Mandlige Kunstner«.

I 2012 fulgte den mere optimistiske »Oppefra & Ned«, hvor han blandt andet prøvede kræfter med protestsangen. I 2013 var Huss på overraskende gæstevist på popdrengene Nik & Jays single »Ocean Of You«

Søren Huss bor i Nyborg med sin datter. For tiden arbejder Saybia på et nyt album.