Salmedigtning og familieliv

Lisbeth Smedegaard Andersens virkelyst som præst, forfatter og klanældst er stadig på fuld styrke – og honoreres med flere dages fest. 30. september bliver hun 80 år.

Lisbeth Smedegaard Andersen - præst, forfatter, foredragsholder, lejlighedsvis prædikant og salmebogsdigter. Foto: Morten Holtum Fold sammen
Læs mere

Det er aldrig for sent at begynde sit professionelle liv. Lisbeth Smedegaard Andersen var hjemmegående husmor med fire børn, stor husholdning - samt teologiske studier fra hun var 37. Travle år lige til sølvbrylluppet, før den første stilling skulle indtages. Og så – som sognepræst 1980 i Risskov skulle hun sammen med sin juridiske gemal Jens få et virkelystent præstehjem til at fungere.

Det har alt gjort lige siden for hende som ægtefælle, præst, forfatter, foredragsholder, lejlighedsvis prædikant og salmebogsdigter, der i morgen passerer de 80. Stadig særdeles aktiv, nu med seniorbasis i Hellerup. 150 salmer er det foreløbig blevet til, den nyeste skal synges ind i weekenden ved en flere dages fest for hende af alle steder – i barndomsbyen Herning. Den vender vi tilbage til.

Præstegerningen udøvedes senere i Holmens Kirke, men de seneste 18 år har hun, lille af gestalt med varm sjæl, forfinet væsen og let til latter, koncentreret sig om det kreative med en fordybelse og disciplineret myreflittighed, der ville kunne tage pusten fra de fleste.

»Jeg har sat tid af hver formiddag og over middag til at skrive, og dét holder jeg. Og så hjælper det på koncentrationen, at jeg går en tur dagligt og laver gymnastik.«

Udover salmerne har Lisbeth Smedegaard begået mere end en håndfuld bøger. I mange af dem har hun med baggrund i sin bifagseksamen i kunsthistorie beskrevet forholdet mellem teologi og kunst. Om de skjulte Kristus-billeder fra Romertiden og til nutidens billedkunst af Arne Haugen Sørensen og Peter Brandes.

For Lisbeth Smedegaard Andersens har familielivet altid været det centrale. Specielt timerne omkring aftenbordet, hvor alle spiste sammen og talte sammen. Hvor børnene kunne fortælle om dagens oplevelser – og det kunne godt blive sent. Et dagligt pusterum for alle.

Og det er fortsat, når de 12 børnebørn har været på besøg.

Fødselsdagen er for længst markeret ved en dobbeltfest i sommer, da gemalen, pens. dommer Jens Smedegaard Andersen fyldte 80, så morgendagen bliver stille med børnene Nils (adm. direktør, Mærsk), Lars (direktør, Emiral), Tine (nyudnævnt kulturdirektør i DR), Eva (vicepresident, Novo Nordisk) samt selvfølgelig svigerbørnene.

Men i weekenden 4.-5. oktober går det løs i Herning, hvor gamle gymnasiekammerater har arrangeret en tredelt fest – med egen hjemmeside lsa80.dk – fra lørdag til mandag med temaerne Kunst og Kirke, Vers og Viser om Vorherre og en forfatteraften. Under festen lanceres en salme, som fødselaren er blevet bedt om at skrive, og komponisten Erik Sommer sætter toner til – her de første strofer: Lys bag gardinet og lyde fra vejen

Livet er vågnet og himlen er blå»Jeg er dybt rørt over det, der overgår mig« er midtpunktets beskedne kommentar.