Sagde nej til nøgenrolle i Godard-film

Nekrolog. 17-årige danske Anna Karina tomlede til Paris, afviste først instruktør Jean-Luc Godards tilbud, blev så gift med ham og sammen skabte de franske filmperler. Nu er hun død, 79 år gammel.

Den dansk-franske skuespiller Anna Karina på den røde løber under Cannes-filmfestivalen 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean-Paul Pelissier

Da den 17-årige danske skuespiller og sanger Hanne Karin Blarke Bayer i 1958 landede i Paris efter at have taget den på tommelfingeren til den franske hovedstad, havde hun ingen penge på lommen og kunne knap nok tale sproget.

På en af byens mange cafeer mødte hun en kvinde fra et reklamebureau, der fik hende til at stå model for modeblade som »Elle«. Her stødte hun på kendte modeskabere som Pierre Cardin og Coco Chanel.

Selv har hun fortalt, at det var Coco Chanel, der opfordrede hende til et navneskift, og sådan blev Hanne Karin Bayer til Anna Karina.

Efter at hun havde poseret i et badekar for en sæbereklame, faldt den unge filminstruktør Jean-Luc Godard for hende og tilbød hende en lille nøgenrolle i sin debutfilm »Åndeløs«. Hun afviste, men takkede ja til en rolle i hans næste film »Den lille soldat«.

Anna Karina poserer for kameraet i København i 1958. Fold sammen
Læs mere
Foto: Poul Petersen.

Det blev til flere film med Godard, 1961 blev de gift, og samme år vandt Anna Karina prisen som bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i Godard-filmen »En kvinde er en kvinde« ved filmfestivalen i Berlin.

Turbulent ægteskab

Godard og Karina blev i pressen udråbt som årets mest celebre par. Men ægteskabet var mildt sagt kompliceret, og de blev skilt fire år senere.

Som Anna Karina sagde til Vogue 2016:

»Han ville sige, han skulle ud og købe cigaretter, og så ville han dukke op igen tre uger senere.«

Anna Karina giftede sig yderligere tre gange, først med de franske skuespillere Pierre Fabre, 1968-1974, og Daniel Duval, 1978-1981, og siden med den amerikanske instruktør Dennis Berry, 1982-1994.

Anna Karina med sin ægtemand nummer 3, Daniel Duval, i 1978. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Ved siden af filmkarrieren sang hun. Og i slutningen af tresserne havde hun et par store hit med sange skrevet af manden bag »Je t’aime«, Serge Gainsbourg.

Hun var et ikon for fransk film i 1960erne, og avisen Guardian kaldte hende for »den sprudlende frie ånd i den franske new wave«.

Listen over hendes film er lang som en filmspole, og hun fortsatte med at indspille, både foran og bag kameraet, næsten til det sidste.

2016 blev hun hædret i sit fødeland – hun var født i Solbjerg ved Aarhus – med en Æres-Bodil, som hun modtog i Bremen Teater, København.

Anna Karina var syg af kræft og døde lørdag 14. december i Paris med sin ægtemand nummer 4 ved sin side.