Så grøn, at det gør noget

Steen Gade var grøn før det blev moderne og EU-begejstret før det blev accepteret i SF. I dag tegner han partiets klima- og vækstpolitik.

I mange år var der både folk i og uden for SF, der yndede at omtale Steen Gade som den bedste formand, partiet aldrig fik. Sølle 12 stemmer manglede han, da han i 1991 tabte formandskampen til Holger K. Nielsen.

Steen Gade, der fylder 70 år 9. april, var i mange år den moderne SFer, der både var for grøn og alt for EU-positiv til de herskende traditionalisters smag.

Alligevel har han haft afgørende indflydelse på SFs politik. Mere end nogen anden, er han manden, der har sørget for, at SF ikke bare er et rødt, men også et grønt parti. Derfor har Steen Gade altid haft sin helt egen fanskare og været noget nær urørlig, selv om han lige indtil sidste år har været på det tabende hold, hver gang SF skulle vælge ny formand.

Trods sin rolige gestikuleren og sit venlige gemyt har Gade tilsyneladende aldrig haft problemer med at være i opposition til dem, der bestemmer og tage konsekvensen af det, når forskellene blev for store. Op gennem 90erne deltog han i flere store sværdsalg om SFs EU-linje og i 1999 forlod han Christiansborg efter at han havde nedlagt sine politiske poster i protest mod SFs nej til Amsterdamtraktaten.

Steen Gade havde da også den perfekte profil til sit nye job som direktør for Miljøstyrelsen, men også den stilling forlod han, da han i 2003 ikke længere kunne stå inde for projektet.

»Der er ikke bare skåret ind til benet, der er skåret i benet,« lød Gades afskedssalut til VK-regeringen, hvis miljønedskæringer vakte hans vrede.

I 2005 gjorde han comeback i Folketinget. Med SFs klare ja til EUs ny forfatning havde partiet taget et stort skridt i Gades retning, og han havde atter lyst til at være en del af folketingsgruppen. Allerede få måneder efter var der kampvalg om formandsposten mellem Villy Søvndal og Pia Olsen Dyhr. Sidstnævnte var Steen Gades valg, men der skulle gå yderligere ni år, inden han fik hende som formand. I den mellemliggende periode sikrede Villy Søvndal sig arbejdsro ved bl.a. at overlade ansvaret for at udvikle partiets grønne politik til Gade og give klimapolitikken en fremtrædende placering i partiets valgkampagne i 2007.

I dag er Steen Gade SFs klima-, energi- og erhvervsordfører og medlem af Folketingets Præsidium. Han er formand for Nyt Europa, som beskæftiger sig med EU-samarbejdet ud fra centrum-venstre værdier, og han er aktiv i Globe, der er en tværpolitisk forening af miljø- og klimaengagerede parlamentarikere fra hele verden.

Steen Gade er gift med SFs landssekretær, Turid Leirvoll. De elsker at være ude i naturen, gerne ved deres hytte ved Oslofjorden eller i Thy-området, hvor Steen Gade er opvokset. Og så lægger fødselaren vægt på, at han er bedstefar – en vigtig rolle i hans liv.