Rune - historiefortælleren

50 år Rune T. Kidde bruger nu ord i stedet for tegninger til at fortælle sine historier.

Rune T. Kidde har udgivet over 100 bøger i alverdens genrer. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af landets bedste historiefortællere fylder i dag 50 år. Det drejer sig om Rune T. Kidde, der er født i Dalum nær Odense. Rune Kidde har det ikke fra fremmede, som man siger. Faderen var illustratoren og grafikeren Thormod Kidde, og moderen keramiker og engelsk korrespondent.

Umiddelbart efter gymnasietiden begyndte Rune Kidde sin karriere som en af de mest aktive tegnere og forfattere inden for det danske tegneseriemiljø. Han var tidligt med til at etablere kulturhuset, Det Gamle Pakhus i Fåborg, og sammen med Jørgen Nielsen, Torben Skjødt Jensen og Peter Madsen udgav han i 1976 det alternative tegneseriehæfte, Knulp.

Selv om Rune Kidde senere har fået tegneserier udgivet på etablerede forlag, har han siden 1976 været en særdeles flittig bidragyder og initiativtager til alternative danske tegneseriehæfter, en gerning han aldrig slap, selv om han fortsatte med udgivelser på etablerede forlag. I 1980 fik han udgivet sine første tegneseriealbum, »Man siger så meget«, der udkom på Interpresse, og som blev fulgt op med flere albums på dette og andre forlag. Alle udgivelser vidnede om Kiddes ferme øre for det danske sprog, når det er allermest drilsk. Hans egne tegninger til teksterne var bevidst »sjuskede« og »grimme« (han blev en overgang kaldt Danmarks »værste« tegner), men var i realiteten meget udtryksfulde og præcise.

Tegneserieværkstedet
I 1980erne grundlagde Rune Kidde sammen med blandt andre Mårdøn Smet og Peter Kielland-Brandt tegnestuen Tegneserieværkstedet, der i en kortvarig periode var helt central for det danske tegneseriemiljø. Herfra lavede Rune Kidde sine mest grænseoverskridende tegneserier i form af bladet »Besat af Begær«, der krænkede alt, hvad der var helligt for danskerne. Det store gennembrud kom imidlertid med albummet »Eventyr Evergreens« med undertitlen Den lilla møghætte og pulven, hvor de gamle eventyrklassikere bliver kørt gennem Kiddes satiremaskine. Atter en fuldstændig respektløs udgivelse, men dog så stueren, at albummet kunne grovhitte i mange danske hjem. Eventyrene blev fulgt op af flere af slagsen.

I 1990 blev Rune Kidde ramt af en øjensygdom, der gjorde det umuligt for ham at tegne, men med ukuelig energi fortsatte han med at skrive manuskripter som andre tegnere så lagde tegninger til. Han har siden fornyet og bearbejdet vort modersmål i teaterstykker, opera, TV-dramatik, filmmanuskripter, romaner, erindringer, digte og eventyr.

Som den første blev Rune Kidde i 1986 tildelt den danske tegneseriepris, Ping.