Romanen der fik verden til at skælve

Salman Rushdie har i snart 30 år måttet leve i skjul, hvilket dog ikke har afholdt ham fra at skrive og f.eks. besøge Danmark.

Den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie bor i dag i New York.Foto: Eloy Alonso Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er snart 30 år siden, at den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie udgav den bog, der fik verden til at skælve og som for altid forandrede forholdet mellem den islamiske verden og den vestlige.

Som forfatter slog Salman Rushdie igennem allerede fra sin anden roman, »Midnatsbørn« (1981), der samme år blev udstyret med den prestigefyldte Booker Prize. Tilmed fik den, da Booker-prisen havde 25-års jubilæum, prædikatet »den bedste af alle vinderne«. Romanen er som de fleste af hans værker henlagt til Indien og kombinerer historiske begivenheder med magisk realisme.

Imidlertid var det Salman Rushdies roman nummer 4, der fik Jorden til at skælve. »De sataniske vers« fra 1988 udløste blodig uro, dødstrusler og drab i et omfang, som skønlitteratur sjældent afstedkommer. Ayatollah Khomeini, Irans øverste leder, nedkaldte 14. februar 1989 en såkaldt fatwa over forfatteren, der betød, at han skulle dræbes, med henvisning til, at romanen talte nedsættende om islam. Britisk politi har siden beskyttet Rushdie. Hans japanske oversætter blev dolket, hans norske forlægger blev skudt og alene i Tyrkiet mistede 37 mennesker livet i et brandbombeangreb rettet mod den mand, der havde oversat bogen til tyrkisk.

Salman Rushdie blev født i Bombay (i dag Mumbai), mens Indien endnu et par måneder var britisk koloni. Selvstændigheden kom 15. august 1947. Familien var frisindet muslimsk med rødder i Kashmirprovinsen. Hans far var advokatuddannet fra Cambridge, og hans mor var lærer. Rushdie selv er uddannet i Indien, i England og på King’s College i Cambridge og begyndte tidligt at skrive.

I november 1996 var han uanmeldt i København for at modtage EUs Litteraturpris. Det blev til en uhøjtidelig aften på restaurant Promenaden på Frederiksberg Allé. Skæbnen ville, at Tuborgs sneøl blev frigivet samme aften. Et fotografi af en jovial opstemt Rushdie iført blå sneølsnissehue dokumenterede det prominente besøg.

I 2010 offentliggjorde Al-Qaeda en dødsliste, hvor Rushdie optrådte sammen med bl.a. islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali, tegneren Lars Vilks samt to navngivne redaktører og en tegner fra Jyllands-Posten. Senere kom også Stéphane »Charb« Charbonnier på listen. Hun blev siden myrdet sammen med 11 andre i terroranslaget mod Charlie Hebdo i Paris i 2015.

I den forbindelse sagde Salman Rushdie bl.a.: »Vi må alle bakke op om Charlie Hebdo og forsvare retten til satire, der altid har styrket friheden mod tyranni og dumhed... Religiøs totalitarisme har dannet en dødbringende mutation i hjertet af islam, og i dag ser vi i Paris dens tragiske konsekvens.«

Salman Rushdie har været gift fire gange og har fået sønner med to af hustruerne. Senest har været kæreste med den indiske skuespillerinde Riya Sen. Siden 2000 har han boet på en adresse »nær Union Square« i New York og han skriver fortsat. Det er blevet til ni romaner og flere essays.