Rockens oldefar bliver 90

Salig John Lennon sagde om ham: »Hvis rock’n’roll skulle hedde noget andet, burde det hedde »Chuck Berry«.«

Chuck Berry spillede sin første koncert i skolen, men i en periode som ung beskæftigede han sig slet ikke med musik. Arkivfoto: Pablo Porciuncula/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: PABLO PORCIUNCULA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Roll over Beethoven« opfordrede Chuck Berry i 1956, og den finere musikfornemmelse måtte vige og give plads for Berrys raffinerede og videreudviklede rhythm and blues, der var blandt de grundelementer, som rock’n’roll skulle bruge for at forandre musikhistorien for altid. »Roll over Beethoven«, »Johnny B. Goode« og et par andre sange indeholdt de elementer, der identificerede rocken som en ny, selvstændig genre. Bl.a. med tekster der tog udgangspunkt i teenagelivet, og musik, der gav plads til guitarsoloer.

Chuck Berry blev rockens oldefar. Han var sort, født i St. Louis, Missouri, og døbt Charles Edward Anderson Berry, men hans venner syntes, det var hurtigere at kalde ham »Chuck«, og han elskede at spille guitar. Musikken var en del af hans liv helt fra begyndelsen, og den første koncert gav han i skolen.

Som stor skoledreng blev han taget for væbnet røveri og tilbragte derefter tre år på opdragelsesanstalt, hvorefter han slog sig til ro, blev fabriksarbejder og gift. Han blev revet ud af den daglige trummerum, da han en aften oplevede blues-musikeren T-Bone Walker rulle sig ud som showman med ekvilibristiske guitar-riffs, og kort efter begyndte Chuck Berry selv at optræde med Johnnie Johnsons trio. Gennembruddet kom i 1955, da han i Chicago mødte Muddy Waters, der introducerede ham for Leonard Chess på Chess Records. Her indspillede han sin egen »Maybellene« og sin version af country-sangen »Ida Red«. Pladen blev solgt i over en million eksemplarer.

En af dem, der skabte rock’n’roll

Ved udgangen af 1950erne var Berry etableret med stjernestatus, flere hits, optræden på film og en lukrativ turné-plan. I 1960erne havde han flere store pladehits, og i 1970erne levede han af at optræde med sine gamle hits fra 50erne og 60erne.

I 1986, da man i USA åbnede Rock and Roll Hall of Fame, blev Chuck Berry omtalt som en af dem, der havde skabt det musikalske fundament for rock’n’roll, og han optræder på adskillige af musikmagasinet Rolling Stones’ »greatest of all time«-hitliste. I 2004 blev han rangeret som nummer 4 på listen over alle tiders 100 største rockmusikere. På listen over de 500 sange, der dannede rock’n’roll som en selvstændig genre, har Chuck Berry tre med: »Johnny B. Goode«, »Maybellene« og »Rock and Roll Music«.

»Er det musik eller galskab?« spurgte Berlingskes USA-korrespondent i 1956 ved mødet med Chuck Berry. »Er det umoralsk, amoralsk eller djævelskab? Sådanne spørgsmål stilles overalt i USA og Canada, hvor man diskuterer den sidste nye musiksensation »rokke og rulle« – rock’n’roll – der i løbet af forbløffende kort tid har bredt sig blandt ungdommen.«