Rockens aggressive far

Dødsfald. Rockmusikeren, hustru­mishandleren og narkomanen Ike Turner blev 76 år.

Ike Turner var aktiv til det sidste. Fotoet her er fra hans optræden på en musikfestival i 1993 i San-Juan-les-Pins i Sydfrankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vanina Lucchesi/AFP

Han var en af rock’n’roll-ens founding fathers. Men det er som voldelig ægtemand og narkoman, Ike Turner vil blive husket.

I 1951 – det var året før, Bill Haley fik samlet sine Comets, og mens Elvis Presley endnu gik i skole – indspillede Ike Turners band The Kings of Rythm på Sun Records nummeret »Rocket 88«, en hyldest til Oldsmobile. »Rocket 88« blev krediteret saxofonisten Jackie Benton og hans ikke-eksisterende Delta Cats, men værket, der diskutabelt regnes for verdens første rock’n’rollnummer, er Ike Turners.

Ike Turner var op gennem 50erne pianist og guitarist for blueslegender som Howlin’ Wolf, Muddy Waters og B.B. King, men i 1958 blev han gift med Annie Mae Bullock, som han gav navnet Tina og gjorde til en sanger af verdensklasse.

Sammen skabte parret kanonsælgere som »River Deep, Mountain High«, »Proud Mary« – som de modtog en Grammy for – og »Nutbush City Limits«.

Men ligeså ferm Ike Turner var på fingrene, ligeså hurtig var han med knytnæven. Parrets samliv var et sandt voldshelvede, og efter 16 lange år havde Tina Turner fået tilstrækkeligt med blå mærker. Hun lod sig skille og har siden ikke set sig tilbage. Havde hun gjort det, ville hun have set en Ike Turner i menneskeligt forfald. Han var stærkt afhængig af kokain og blev jævnligt arresteret for narkorelaterede forbrydelser.

I 1999 udgav Ike Turner sin selvbiografi »Takin’ Back My Name«. Han havde da angiveligt fået sit narkomisbrug under kontrol.

Izear Luster Turner blev født i Clarksdale, Mississippi, 5. november 1931, og han døde i San Marcos, Californien, 12. december 2007.