Rock til hele verden i en god sags tjeneste

Stjernerne stod i kø, da Bob Geldof havde kaldt til marathon-rock med Live Aid-koncerten på henholdsvis Wembley Stadium (billede) og John F. Kennedy Stadium i Philadelphia. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I oktober 1984 så Bob Geldof på BBCs nyheder, hvordan millioner af ethiopere sultede ihjel. Billederne chokerede ham så meget, at han straks tog kontakt til Midge Ure fra Ultravox, og sammen skrev de singlen »Do They Know It’s Christmas«, som på rekordtid blev indspillet med stort set alt, hvad der kunne krybe og gå af datidens rock- og popstjerner under navnet Band Aid. Formålet var at samle penge ind til nødhjælp. Missionen lykkedes. Singlen stormede op på toppen af hitlisterne og blev den hurtigst sælgende single nogensinde i Storbritannien.

Boy George, der havde medvirket på singlen, mente imidlertid, at der var mere at få ud af projektet, efter at han og hans band, Culture Club, under en koncert spontant havde haft en række af deltagerne fra singlen med på scenen for at spille julenummeret. Han foreslog derfor Geldof, at han skulle arrangere en velgørenhedskoncert.

Tanken var åbenbart ikke fjern for Geldof, som havde ambitioner om, at koncerten skulle foregå i flere lande samtidigt og sendes live på TV til hele verden. Og sådan blev det.

13. juli 1985 lagde Wembley Stadium i London og John F. Kennedy Stadium i Philadelphia scener til en koncert, som strakte sig over mere end et halvt døgn og kunne præsentere et musikalsk line up, der aldrig var – eller for den sags skyld er – set mere imponerende.

Det kontante resultat lød på 500 mio. kr. indsamlet til nødhjælp. Sus