Ringens æstetiker

75 år: Achton Mikkelsen har både som aktiv på højeste niveau og som fremtrædende leder gennem et langt liv spillet en betydelig rolle i dansk amatørboksning.

Selvom det var boksningen, der gjorde Achton Mikkelsen berømt, så var han faktisk også en særdeles habil sprinter. Fold sammen
Læs mere

Tidligere distriktschef og svejsemester i den multinationale svenske koncern ESAB, Achton Mikkelsen, der i sin fritid har været med til at præge dansk amatørboksning i en menneskealder, fylder 75 år i morgen. Den stærke smed, der fortsat er hovedformand i IK99, har boet i København i 54 år, men er født og udlært i Randers. Og det viste sig hurtigt, at den atletisk velproportionerede unge mand var skabt til sport. Mens han var i smedelære på maskinfabrikken Skandia begyndte han at bokse i Randers Atlet Club, men fik en brokskade og blev anbefalet at skifte idrætsgren.

Han meldte sig i atletikklubben og viste stort talent som sprinter. Achton Mikkelsen opnåede at blive jysk mester i 4x100 m og 4x400 m efter at have vundet JM i 100 m for juniores. Men ringen trak, og da fysikken igen var optimal, begyndte han at bokse og opnåede 15 kampe for RAC, inden han i 1953 drog til København og meldte sig i IK99 for at indlede en flot karriere. Den teknisk dygtige og samtidig hårdtslående mellemvægter opnåede 28 landskampe med 21 sejre. Han blev dansk og nordisk mester og repræsenterede Danmark ved OL i Rom i 1960. Aktivkarrieren på 187 kampe, som også indeholder adskillige KM- og JM-titler, varede fra 1947-63, hvorefter han gik over i lederarbejdet. Achton Mikkelsen tog eksamen som dommer- og kampleder og blev siden formand for sin klub IK99, og han har været med til at opdrætte og sekundere store boksenavne som Hans Henrik Palm, Poul Nielsen (nu Duville), Tage Nielsen, Herbert Nørregaard, Leif Rasmussen, de kendte brødre Johnny og Jimmy Bredahl og mange flere. Og ikke mindst på grund af sin store sans for det æstetiske i boksesporten har han både i og uden for ringen været eksponent for stil, teknik og fair play. En sand pryd for den hårde sport.

Et par af Danmarks største og nu afdøde jernskulptur-kunstnere Robert Jacobsen og især Børge Jørgensen har fået gode tips om svejsningens ædle kunst af Achton Mikkelsen, der til gengæld har fået flere værker af de to berømtheder. Og han har også selv kreeret nogle skulpturer, hvoraf et par stykker pryder hans og hustruen gennem 52 år Birgit Mikkelsens velfriserede sommerhushave i Smidstrup Strand.

Achton Mikkelsen er bortrejst på dagen.