Rejsekongen abdicerer

Fra i dag er Stig Elling ikke længere salgsdirektør i Star Tour – efter næsten et halvt århundrede i rejsebranchen. En æra er forbi.

Læs mere
Fold sammen

Ingen i den danske rejsebranche har siden Simon Spies’ og Eilif Krogagers dage været så kendt som Stig Elling. Han var dansk charterferies ansigt.

En meget offensiv medieindsats betød, at det var ham, der tonede frem på skærmen hver gang, feriesituationen skulle belyses, kriser på feriemål kommenteres eller tendenser beskrives. Ikke alene tog han sig konsekvent tid på sin egen sympatiske måde, journalisterne kunne også altid få fat i ham, men fremfor alt, har han holdninger og mange års erfaring i branchen at have dem i.

Rejsemagasinet Take Off kårede ham i 2009 til den mest indflydelsesrige person i den danske rejsebranche. Den tid er forbi nu.

Efter et halvt århundrede i rejsebranchen – de seneste 33 år hos Star Tour – står 67-årige Stig Elling af ræset. Han vil have mere fritid og ikke været bundet af sit job hver time året rundt.

»Jeg har aldrig vidst, hvornår telefonen ringede. Og nu er det så på tide – ikke at sige farvel til branchen – men at drosle ned,« har Stig Elling sagt.

Tiden efter Star Tour, forventer han, kommer til at gå med konsulentarbejde og foredrag.

Allerede som barn var Stig Elling entreprenant og tjente som otte-årig sine første skillinger ved at give de andre børn køreture i sin sæbekassebil for fem øre.

I 1964 tog han sine første livtag med rejsebranchen, da han som 17-årig startede rejseselskabet Fortunrejser i forældrenes dagligstue i Kgs. Lyngby. Her solgte han rejser til Østrig kl. 9-22, og hans mor tog imod, når han selv var i skole.

Siden kom han i lære i Raffels Rejser, inden han i 1980 stiftede Sol-Rejser. der efterfølgende gik sammen med Fritidsrejser, Falke Rejser og Team Sterling og blev til det nuværende Star Tour, hvor han i 1986 blev salgsdirektør.

Tiden i Star Tour har både været en fest og haft sine mere dystre sider. Det var Stig Elling, der blev hele branchens talsmand, da nationen skulle holdes orienteret, f.eks. da tsunamien i 2004 også ramte turiststandene i Thailand og de ferierende skulle hentes hjem, da den islandske askesky i en uge i 2010 forhindrede fly i store dele af Europa i at lette og lande og om maveonder i Tyrkiet på grund af en uhygiejnisk swimmingpool.

Samtidig med rejsearbejdet sad Stig Elling i otte år i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for De Konservative – men politik indgår ikke i fremtidsplanerne.

»Det vil jeg ikke igen. Med al respekt for politikerne. Jeg vil trappe ned – ikke op,« siger han.

Fremtiden i Star Tour kommer til at se anderledes ud, når Stig Elling forlader koncernen. Der kommer ikke nogen ny salgsdirektør i hans sted, da rejsekoncernen skal have en ny nordisk struktur uden lande-ledelse. Og i sommer forlod Star Tours direktør Birthe Madsen koncernen.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg savner Birthe meget. Det har ikke været det samme uden hende. Og nu er min tid kommet,« har han sagt.

De følelser synes gengældt. Birthe Madsen sagde forleden, »det kan godt være, at Steen er manden i Stigs liv, men så må det være mig, der er kvinden i hans liv.«

I 2007 fortalte Stig Elling i bogen »Hele Sandheden« om sit liv som enebarn i en familie, hvor faderen var alkoholiseret og moderen psykisk syg. Og om sit privatliv. Stig Elling er gift med privatrådgiver Steen Andersen, som han har dannet par med siden 1987.

I marts 2010 meldte Stig Elling sig ud af den katolske kirke. Han havde hidtil været katolik og bl.a. gået i katolsk skole i Lyngby. Kirken og troen havde, sagde han, altid betydet meget for ham.

»Paven var ude at fordømme homoseksualitet. Da jeg selv har levet i et registreret parforhold i 24 år med min mand, gik det op for mig, at jeg i virkeligheden ikke var rigtig velkommen i den kirke, som jeg altid har været medlem af,« sagde Stig Elling.

I stedet meldte han sig ind i folkekirken i det sogn på Frederiksberg, hvor hans mand også er medlem. Her blev de gift i juni 2012.