Rå, følsom og alsidig

Allan Mortensen er gennem karrieren gået ud og ind af danskernes bevidsthed mange gange.

Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Musiklivet i Danmark handler heldigvis ikke kun om topplaceringer på hitlisterne og X-Faktor på DR 1. På de lidt mindre TV-kanaler og rundt omkring på musikscenerne kan man høre glimrende sangere i alle mulige genrer.

En af overleverne og en af dem, der har prøvet det meste, er Allan Mortensen. Et par gange har han været det, man kalder »i vælten« og underholdt hele Familien Danmark samtidig. For eksempel i bandet Hans mosters vovse med deres to swingmusikalske bidrag til Melodi Grand Prix i henholdsvis i 1980 og 1981. Bedste resultat var en flot andenplads. Siden brølede Allan Mortensen også effektivt sangen »Voldsom Volvo« i Wikke & Rasmussens gakkede Brødrene Bisps univers i TV-serien »Tannhaüser« fra 1986.

Der blev hans navn slået fast i bredere kredse, hvis det da ikke allerede var blevet det som forsanger i Tears i slutningen af 1960erne eller i rockbandet Midnight Sun i 1970. For ikke at nævne gennembrudsrollen i musicalsammenhæng som Judas i »Jesus Christ Superstar« i midten af 1970erne. Det var også i 1974, at han hittede på dansktoppen med sangen »Musikalske venner«.

Et slalomløb mellem genrer

Siden landsberømmelsen i 1980erne har Allan Mortensen sunget i utallige sammenhænge, om det så har været teatermusicals eller koncerter i TV. Det er også sket, at han har komponeret sange til musicals som for eksempel »Thors brudefærd«, »De tre musketerer« og »Mig og Gud«.

Som bred fortolker af sange i enhver genre har Allan Mortensen generøst lånt sig selv og sin stemme ud til uhyre meget forskellig musik. Når man hører ham synge, er det altid med en iørefaldende lethed, der det ene øjeblik kan have noget råt over sig og det næste øjeblik noget meget følsomt. Og han leverer altid på et højt niveau, om han så står i et TV-program eller på en af de mere ydmyge udendørsscener rundt omkring i sommerlandet.

Sangeren Dario Campeotto har om sit eget liv i musikken sagt: »Karrieren er et rallyløb«. Skal man bruge en sportsmetafor på Allan Mortensens karriere, kunne det være slalomløb på ski. Allan Mortensen har været omkring portene med både swingmusik, jazz, rock og pop på dansktoppen uden at vælte nogle af dem og vel at mærke med sanglysten og sangevnen intakt i noget, der for en sanger er en ret høj alder.

Han optræder stadig flittigt med blandt andet julekoncerter med Lene og Stephen Nørrelykke. Og sammen med Jens Jefsens Trio af jazzmusikere, der i sammenhæng med Allan Mortensen får et vitalt skud soul.