Pressejuraens kloge kone

60 år Anne Louise Schelin forfægter med kløgt og energi de kreatives copyright inden- og udenlands.

Anne Louise Schelin -journalisternes jurist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Anne Louise Schelin har i årtier været europæisk frontfigur for sikringen af ophavsretten for journalister, forfattere, fotografer, billedkunstnere og andre kreative individer. Ikke mindst forfægter hun den kollektive licensering af digitale ophavsrettigheder. Som regel i god dialog med udgiverne.

Det er et ordentligt emne at gabe over, når hun samtidig har skullet passe biksen hjemme på Gammel Strand som pressejuraens kloge kone hos Journalistforbundet.

I morgen fylder hun 60 og er velfornøjet med, at hun for fire år siden tog et seriøst gearskift på sin arbejdsplads. Hun valgte at koncentrere sig om opgaven som chefjurist og afgive posten som direktør og leder af de daglige forretninger.

Det internationale udsyn fik hun med i familiearv fra faren, direktør Otto Schelin, i dag 90, som var finansiel rådgiver på flere kontinenter. Så hun studerede både her og der, inden hun kom hjem og blev cand.jur. i København.

I studieårene mødte hun på Solbakken-kollegiet den ingeniørstuderende Helge Israelsen; de slog kludene og deres børneflok sammen og kunne tilmed hver gennemføre en karriere.

Også i familielivet har hun vist sig at være en klog kone. Som da hendes gemal, dengang teknisk direktør i DSB, blev ringet op af daværende trafikminister H.P.Clausen (K) der tilbød ham stillingen som generaldirektør for Post- og Telegrafvæsenet. Helge Israelsen var vild med tog og enormt glad for sit statsbanejob med nye IC3-ere på tegnebrættet. Så sagde Anne Louise: Hvis du en dag bliver uenig med din chef, har du måske ikke mere det job. Hvis du selv bliver øverste chef for P&T, er du ude over det problem. Og så sagde Helge ja tak til H.P.

Schelin har og har haft mange tillidsjob, siddet i offentlige udvalg, undervist og forfattet bøger. Og træder gerne i karakter på copyrightens vegne, som f.eks. da Billed-Bladet for et år siden bragte et otte sider langt interview med kronprinsparret, som bladet uden varsel eller tilladelse havde kopieret fra Berlingske Tidende. Sådan noget gør man ikke ustraffet. Det kostede ugebladet 150.000 kr.

Fra sine unge år i udlandet har Anne Louise Schelin fået fornemmelsen for eksotisk kogekunst, som hun dyrker til fornøjelse for de tre børn, to børnebørn og den store vennekreds - enten i hjemmet i Hellerup eller i feriehuset i Pyrenæerne.