Præst, politiker og debattør

Flemming Pless er Christians Kirkes frimodige præst og debattør.

27NAVFlemming-Pless-171930.jpg
Præst Flemming Pless var den første til at holde natåbent i Brorsons Kirke på Nørrebro i København. Nu er han i Christians Kirke. Arkivfoto: Simon Knudsen Fold sammen
Læs mere

Flemming Pless er sognepræst, debattør, medlem af Regionsrådet og far til tre. Han er født i København K og har de seneste 23 år været præst ved Christians Kirke på Christianshavn.

Egentlig begyndte Flemming Pless som 16-årig som fotografassistent på Nordisk Film, og da han var 19 år, kom han i lære som fotograf i Kongens Lyngby. 11 år senere sprang han som fuldt færdig og nyudklækket cand.theol. fra Københavns Universitet ud i en helt anden boldgade: præstegerningen. Året efter – i 1988 – blev Flemming Pless sognepræst ved Brorsons Kirke på Nørrebro i København, hvor han gjorde kirken til landets første natåbne. 1994 blev han sognepræst ved Christians Kirke på Christianshavn, hvor han har været lige siden.

Han har løbende demonstreret sit engagement i den offentlige debat. 2. juledag 1999 arrangerede han eksempelvis en offentlig, symbolsk stening af en politiker foran sin kirke.

Flemming Pless medvirkede ligeledes 1999 i TV-programmet »Stripperkongens piger« på TV Danmark, hvor han viede to strippere, og i 2001-2005 har han holdt gudstjenester på Statens Museum for Kunst med udgangspunkt i museets kunstværker.

Flemming Pless har desuden holdt tværreligiøse arrangementer, blandt andet under medvirken af Dalai Lama og senere hindu-guruen Sri Ravi Shankar til en fredskoncert i Christians Kirke i 2006. BT refererede fra begivenheden, at »menigheden dansede på bare tæer til meditationsmusik, og guruen kastede frugtkarameller i grams« samt at kirken »den dag var proppet med folk, der ikke ellers finder vej til gudstjenesterne«. Efter arrangementet indkasserede han en påtale af domprovst Anders Gadegaard, fordi han i kirkerummet havde optrådt i præstekjole til en ikke-kirkelig handling.

Politisk aktiv

Flemming Pless var 2005 kandidat ved regionsvalget i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet og trådte ind i regionsrådet i september 2008 som suppleant for et medlem, der var afgået ved døden. 2009 blev han genvalgt. Han har især haft med psykiatri og sygehuse at gøre, er formand for regionens serviceudvalg og næstformand for videnskabsetisk komite. Han er medlem af bestyrelsen for Christianshavns Gymnasium og var opstillet for Socialdemokratiet i Falkonerkredsen ved folketingsvalget 2005.

Pless deltager ofte i den offentlige debat, hvor han bl.a. har sammenlignet Kurt Westergaards Muhammed-tegning med den dæmoniske udvikling, der fandt sted i Nazi-Tyskland, og han har været kritisk over for Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. I den forbindelse har han bidraget til journalist Kristoffer Zøllners samtalebog »Du må ikke slå ihjel«.

Desuden har han medvirket i videoen »911 Fup eller fakta«, der promoverer konspirationsteorier om terrorangrebene 11. september 2001 i New York og Washington, og han er medunderskriver på et krav om at undersøge terror­angrebene på USA i 2001 ud fra sammensværgelsesteorier.