Præsidenten USA aldrig fik

Clinton fejlede og blev ikke USAs 45. præsident. Og det nederlag sidder dybt i hende. 26. oktober bliver hun 70 år.

Former U.S. Secretary of State, Hillary Clinton speaks during an interview with Mariella Frostrup at the Cheltenham Literature Festival in Cheltenham, Britain October 15, 2017. REUTERS/Rebecca Naden Fold sammen
Læs mere

Man kan spekulere på, hvordan verden ville se ud, hvis Hillary Clinton havde vundet præsidentvalget i USA for et år siden. Man kan være sikker på én ting. Den tanke er også løbet igennem hende det sidste års tid, efter at hun tabte til Donald Trump.

Nu fylder kvinden, som mange elsker at hade, 70 år. Hun siger selv, at hun er kommet over nederlaget, der kom uventet. Mange havde nemlig regnet med, at hun ville vinde. USA ville måske ikke være et mere homogent samfund med hende ved roret. Dertil er hun for kontroversiel. Men hun ville ikke ty til twitter morgen, middag og aften og styre landet gennem de sociale medier.

Clinton var på papiret den oplagte kandidat. Hun har en grad i jura fra det ansete Yale universitet. Hun har været førstedame både i Arkansas, hvor hendes mand, Bill Clinton, var guvernør og USAs førstedame fra 1993 til 2001, da han var præsident. Hun har siden været senator for staten New York, været udenrigsminister under præsident Barack Obama og har været drivkraften i sin og Bills fond, The Clinton Foundation. Så med de tunge erfaringer var hendes chancer for at blive præsident også meget store.

Men demokraten Clinton er en omstridt person. Hun mangler den karisma, hendes mand havde, når hun talte til folk. Hun nåede aldrig ind til de mennesker, som var nødvendige, hvis hun skulle vinde valget. Den lavere middelklasses mænd og kvinder var skeptiske over for hende.

Hun var især i begyndelsen uforberedt på at svare på kritiske spørgsmål fra pressens side. Hun kunne ikke forsvare sig over for anklagerne om, at hun ikke alene havde anvendt en privat mailadresse, da hun var udenrigsminister, men også en privat server, der stod i hendes hjem nord for New York.

Da hun ydermere slettede over 30.000 e-mails, uden at nogen fik mulighed for at læse dem igennem og se, om de skulle arkiveres i udenrigsministeriet, fordi de kunne være tjenestemails, åbnede hun for en storm af kritik. Hendes republikanske modstandere tegnede et billede af hende som arrogant og uden føling med folks problemer. En professionel politiker, der havde mistet jordforbindelsen.

Hillary Clinton er lynende begavet og kan sine sager. Hun er særdeles erfaren på den udenrigspolitiske scene, og hun havde også afgjort sans for indenrigspolitik fra sin tid i Senatet. Men hendes person stod i vejen for at få drømmen om fire år i Det Hvide Hus opfyldt.

Hun kunne ikke tale med »folket«. Hun ville ikke være folkelig, men var trofast over for sit intellekt. Desværre er det ikke nok til at blive valgt ind i Det Hvide Hus. Især ikke når man hedder Clinton med den dårlige klang, det havde i store dele af den amerikanske befolkning.

Heller ikke kvinderne fik hun helt med, fordi sex-skandalerne med Bill Clinton i hovedrollen klæbede til hende.