Poppens smidige bad girl

Rihanna har holdt sig på toppen gennem mere end årti takket være stribevis af hits og en udstråling, der er ligeså varm, som den er kold.

Foto:Chris J Ratcliffe Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS J RATCLIFFE

Det virker som om, at vi har været på fornavn med Rihanna i en evighed. Eller rettere mellemnavn, for hun hedder i virkeligheden Robyn Rihanna Fenty. Men selvom hun har domineret hitlister og poppens øvre stratosfære mere eller mindre non-stop siden gennembrudssinglen »Pon de Replay« fra 2005, fylder hun altså blot 30 år. Og har måske aldrig befundet sig et bedre sted i sin karriere.

Rihanna blev født på den caribiske ø Barbados i 1988, hvor hun voksede op med sin mor, to brødre og far, der var afhængig af alkohol og crack-kokain. Faderens misbrug prægede hendes opvækst, ligesom hun også led af voldsomme hovedpiner, der dog lykkeligvis forsvandt, da hendes mor og far blev skilt.

Året efter dannede hun som 15-årig en pige-trio. Pigerne landede en audition hos en amerikansk producer, der straks så lyset i Rihanna og fløj hende til USA for at indspille et par demoer. Blandt demoerne var dancehall-popsangen »Pon de Replay«, der siden landede hos den nyudnævnte CEO for Def Jam Records, rap-mogulen Jay-Z. Han signede hende omgående for seks album og udsendte i 2005 hendes debutalbum.

Alle kunne se, at man i Rihanna havde fat i en ung kvinde med et kæmpe popstjerne-potentiale. Allerede dengang havde hun en af den slags stemmer, der brænder igennem ethvert miks og kan mejsle store pop-hooks i granit. Hun så (og ser!) blændende godt ud, og så er hun udstyret med en helt særlig udstråling, der veksler mellem eksotisk varme og en (pop-)dronnings kølige arrogance. Et af den slags, der siger »mig fucker du ikke med!«.

Men hun ville selvfølgelig ikke have opnået sin ikoniske popstjerne-status uden hits. Og dem har hun haft flere af end de fleste. Hun er en af de bedst sælgende kunstnere nogensinde med 230 millioner solgte enheder, og en af nøglerne til hendes lange dominans har været, at hun og hendes bagland har været exceptionelt dygtige til hele tiden at springe på – og sommetider skabe – tidens brandvarme hitlyd.

Hvis man gerne vil vide, hvordan poppens trends har bevæget sig de sidste 10-13 år, er det således bare om at lytte til en spilleliste med Rihannas største hits. Fra røvrystende dancehall over r&b til hårdtpumpet dancepop og benhård trap-hiphop. Fra »Rudeboy« over »Umbrella« til »We Found Love« og »Bitch Better Have My Money«.

Vel har der været skæverter undervejs. Men det er altså de færreste popstjerner forundt at have både smidigheden og troværdigheden til at kunne begå sig i så forskellige rammer. Men Rihanna er heller ikke som de fleste.