Pop i flagrende gevandter

Aura Dione er den første dansker, der er gået direkte ind som nummer ét på den tyske hitliste og hun fører sig hjemmevant frem i verden om det så er Beverly Hills eller Bornholm. 21. januar fylder hun 30 år.

Aura Dione.  Foto: Camilla Rønde
Læs mere
Fold sammen

Blomsterbarn er efterhånden blevet en betegnelse, der hører fortiden til, men hvis man skal beskrive et moderne blomsterbarn anno 2015, så vil det ligne Aura Dione.

Sangerinden, der ynder at iklæde sig enten flagrende gevandter, fantastiske kostumer eller sågar det rene ingenting, er da også datter af et par hippieforældre.

Moderen med fransk og færøsk baggrund, faderen af spansk og dansk oprindelse gav deres datter med det borgerlige navn Maria Louise Joensen en opvækst på evig rejse rundt omkring i verden, men med Bornholm som det faste udgangspunkt.

Musikken var en del af opdragelsen og som 16-årig deltog Aura i 2001 i den første sæson af programmet Popstars, der var en slags forløber for X Factor, men uden at det blev til noget videre. I stedet valgte den unge teenagepige at flytte til Australien.

I 2007 debuterede hun med singlen »Something From Nothing« inspireret af de australske aboriginals og året efter udgav hun albummet »Columbine«, der gav hende massiv succes. Ikke blot i Danmark, hvor hun ved Danish Music Awards modtog to priser som årets kvindelige danske kunstner og årets danske popudgivelse for »Columbine«, men nok så meget i Tyskland, hvor Aura Dione fik et stort hit med nummeret »I Will Love You Monday (365)«, der blev solgt i mere end 300.000 eksemplarer.

Hendes andet album »Before The Dinosaurs«, som udkom i 2011, blev også et stort hit. Ikke mindst på grund af nummeret »Geronimo«, som er det første nummer med en dansk kunstner, der er gået direkte ind som nummer ét på hitlisten i Tyskland. »Geronimo« blev også et stort hit herhjemme og hentede endnu et par priser hjem til Dione ved Danish Music Awards i 2012. Atter en gang som årets kvindelige danske kunstner og så for årets danske hit.

Albummet »Before The Dinosaurs« modtog da også kritik. Ikke så meget på grund af musikken, men mere på grund af coveret, hvor sangerinden optrådte nøgen. En række feminister kunne ikke se, at det skulle være nødvendigt, mens sangerinden selv havde svært ved at se, at det skulle være mere unaturligt end en krop dækket af tøj.

De senere år har der musikalsk været stille omkring sangerinden, der synes at flagre rundt i verden med et par baser i henholdsvis USA og Danmark. Men hvorfor skulle man også slå sig til ro, når man runder de 30 og har verden liggende for sine fødder? Aura Dione har ikke travlt med så meget andet end at være sig selv.