Pop-elegantieren som trodsede janteloven

Den musikalske forvandlingskugle Kasper Winding har siden sin tidlige ungdom turdet tænke stort og have gigantiske musikalske ambitioner, som rakte uden over vores hjemlige andedam.

Kasper Winding har altid turdet trodse janteloven, tænke store tanker og søge eventyret og inspirationen uden for andedammens afgrænsede reservoir. Fold sammen
Læs mere

Den legendariske rock n’ roll-institution The Rolling Stones. Kærligheds-soulbamsen Barry White. De blå-gule pop-kometer ABBA. Det klassiske minimalist-geni Phillip Glass. Den germanske »Godmother of punk« Nina Hagen. De folkelige humørbomber Shu-bi-dua. Nationalskjalden Carsten Valentin Jørgensen. Pop-divaen Caroline Henderson. Det kunstfærdige postrock-orkester Efterklang. Og sådan kunne man blive ved.

Listen over feterede musiknavne fra både ind- og udland, som Kasper Winding har indspillet med, produceret plader for, remixet eller på anden vis arbejdet sammen med, er lang, alsidig og dybt imponerende.

Kasper Winding har altid turdet trodse janteloven, tænke store tanker og søge eventyret og inspirationen uden for andedammens afgrænsede reservoir. Klæde sig elegant og aristokratisk. Have ambitioner og stil. Fremstå som en pop-elegantier.

Det har han af og til fået på puklen for i medierne. Men fred være med kritikerne. Dem hører Winding alligevel ikke meget til i sin dagligdag. Han har siden han som ganske ung flyttede til New York, kun opholdt sig ganske lidt herhjemme. I stedet har det været metropoler og kunstneriske arnesteder som førnævnte New York, Milano, London og senest Paris, som globetrotteren Winding har kaldt for sit hjem.

I sidstnævnte er han for tiden bosat sammen med sin kone, skuespillerinden Simone Bendix, med hvem han har børnene Pablo og Polly. Fra sine to tidligere ægteskaber med Brigitte Nielsen og Pia Tryde har han sønnerne Julian og Oliver.

De kunstneriske tendenser fik han ind fra barnsben, hvor han voksede op i kreative rammer som søn af fortælleren, forfatteren og TV-manden Thomas Winding og fotografen Vibeke »Busser« Winding.

Halv-lillesøsteren Alberte, som Kasper også har samarbejdet med, arvede ligeledes kreativiteten og musikaliteten.

Kasper Winding begyndte sin musikalske løbebane bag trommerne, og rollen som musikalsk vidunderbarn stod tidligt skrevet i stjernerne.

Som 16-årig blev han optaget på konservatoriet, men blev af en professor rådet til ikke at begynde dér, idet han allerede havde gang i en misundelsesværdig professionel karriere, som konservatoriets undervisere kun turde drømte om.

Den musikalske altmuligmands CV tæller i dag over hundrede indspilninger, som spænder vidt og bredt, fra radiovenlig syng-med-pop i 1980erne på f.eks. »Sjæl i Flammer«, hans duet med Lars Muhl fra tv-serien »Én Gang Strømer…« fra 1987 og hittet »Kom Nu Hjem« fra albummet »No. 5« fra 1989, over film- og TV-musik og ballet, til snævre avantgardistiske eksperimenter på egen hånd eller i selskab med diverse samarbejdspartnere som f.eks. Thomas Blachman.

Måske særligt i rollen som producer har Winding markeret sig stærkt. Han har blandt andet fungeret som vigtig lydarkitekt på de to nyklassikkere C.V. Jørgensens mesterstykke »Sjælland« (1994) og Caroline Hendersons fremsynede popvision »Cinemataztic«.

Senest har han blandt andet markeret sig med synthpoppet art-croon på solo-albummet »VOILA!« fra 2011 og som medvirkende i TV-2-programmet »Toppen Af Poppen« året efter. Sådan er det med forvandlingskuglen Kasper Winding. Fra den ene musikalske yderlighed til den anden.