Politik og kjøttkaker

Norges statsminister, Erna Solberg, som netop har omdannet sin regering, er den mest succesfulde borgerlige politiker i Norge i årtier. Hun bliver kaldt »en helt normal norsk kvinde«. Eller »Norges Angela Merkel«.

18NAVUS-Norway-Trump-154254.jpg
I sidste uge mødtes Norges statsminister, Erna Solberg, med præsident Donald Trump i Det Hvide Hus.Foto: Manuel Balce Ceneta Fold sammen
Læs mere

Dagen efter det norske valg 11. september 2017 pustede den siddende konservative statsminister, Erna Solberg, ud derhjemme sammen med familien i Oslo. Efter måneders valgkamp med rejser på kryds og tværs af landet og en diæt bestående af takeaway, sushi og pizza havde hun besluttet sig for selv at købe ind og lave kjøttkaker, Norges svar på de svenske köttbullar og de danske frikadeller.

Mens hun stod ved komfuret, ringede telefonen.

»Det var Angela Merkel, som ville ønske mig til lykke. Vi talte bl.a. om at danne koalitioner,« fortalte Erna Solberg sidste efterår i et interview i det norske talkshow, Skavlan.

Erna Solberg, der virker både selvsikker og ligetil, er den mest succesfulde borgerlige politiker i Norge i tre årtier. Ved valget i september blev hun genvalgt, og dermed har hun siddet på statsministerposten siden oktober 2013, hvor hun slog den ellers populære leder af Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg. I 2017 slog hun den nye socialdemokratiske leder, Jonas Gahr Støre, som meningsmålingerne ellers havde spået en bekvem valgsejr. Det er netop i sammenligningen mellem den trinde Solberg og de to slanke Arbeiderparti-ledere, at man skal finde noget af årsagen til Solbergs succes.

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, som begge er sympatiske og kompetente, kommer fra overklassen og udstråler establishment. Den førstes far var udenrigsminister og topdiplomat. Den anden kommer fra en succesfuld virksomhedsejerfamilie. Der er noget embedsmandsagtigt over de to socialdemokrater. Erna Solberg forekommer mere folkelig og jordnær.

Når medierne har besøgt hende i hjemmet, kan man se, at det roder i køkkenet, at boligindretningen ikke er perfekt, og at manden, der er økonom, går på strømpesokker. Hun har også fortalt, at hun har en svaghed for cola og computerspil. Nordmændene føler, at de kan identificere sig med Erna Solberg.

»Hun er en helt normal norsk kvinde. Erna er Erna, både privat og i politik,« har en partifælle sagt om hende.

Måske er hun et rodehoved derhjemme, men i politik beskrives hun som kompetent og driftsikker. En fighter, der trives godt i modgang. Hun er blevet kaldt »Norges Angela Merkel«, en sammenligning hun formentlig ikke begræder. I sidste uge lykkedes det hende at skabe et regeringsgrundlag, som udvidede hendes regeringskoalition, som bestod af hendes eget parti, Høyre, og Fremskrittspartiet, med det lille socialliberale parti Venstre. Kristeligt Folkeparti lykkedes det hende derimod ikke at lokke ind i folden.

En vigtig del af fortællingen om Erna Solberg er hendes ordblindhed, som hun åbent har fortalt om. Hun har særligt haft – og har – vanskeligt ved at skrive korrekt. Hun har, som den fighter hun er, overvundet dette handicap og er cand.mag. Hun fortæller, at hun i hverdagen kan støtte sig til sine embedsmænd, så hun undgår fejl i sine tekster.

Erna Solberg har været medlem af Stortinget siden 1989. Hun blev indenrigsminister i 2001, og her markerede hun sig med en kommunalreform, som stærkt reducerede antallet af kommuner, samt en restriktiv asylpolitik. Den slags er ikke politik for tøsedrenge, og det fik tabloidpressen til at døbe hende Jern-Erna – et navn hun ikke bryder sig om, fordi hun ikke synes, at det passer til hendes personlighed.