Politik i medgang og modgang

Politik har fyldt meget i Inge Dahl-Sørensens liv. I dag koncentrerer hun sig om gården i Hornbæk og familien, som tæller 13 børnebørn.

Inge Dahl-Sørensen endte med at få ret i sine ønsker om stramninger i udlændinge- og integrationspolitikken. Foto: Jakob Boserup
Læs mere
Fold sammen

I 17 år sad Inge Dahl-Sørensen i Folketinget, valgt for Venstre, og her markerede hun sig som en energisk og flittig politiker på partiets højrefløj.

Hun havde særligt fokus på rets-, udlændinge- og integrationspolitik, hvor hun ønskede stramninger. Hun ville skærpe kravene til at udlændinge, som søgte om dansk statsborgerskab, slå hårdere ned på kriminelle udlændinge og generelt øge indsatsen mod kriminalitet og indføre højere straffe, og disse synspunkter skabte stor debat i 90erne og 00erne

Men da Inge Dahl-Sørensen i september 2001 – i den ophidsede stemning et par uger efter terrorangrebet i New York 11. september, der kostede 2.973 mennesker livet – i en pressemeddelelse talte for at internere 3.000-4.000 danske muslimer, som ifølge eksperter skulle udgøre en sikkerhedsrisiko, faldt der brænde ned. Både partifæller og oppositionen, det var under Nyrups regering, tog kraftig afstand fra forslaget, og hun måtte hun lægge sig fladt ned.

»Jeg vil gerne sige undskyld. Det var en bøf. Det er min fejl, at der går en pressemeddelelse ud, hvor jeg ikke er varsom nok med ordet »internering«,« sagde hun til BT.

I dag konstaterer hun med tilfredshed, at mange af de stramninger i udlændinge- og integrationspolitikken, som hun talte for dengang og fik meget kritik for, senere er blevet realiseret.

»Nu har det jo vist sig, at alt hvad jeg var fortaler for, nu er indført også med socialdemokratiske stemmer. Ja, det var hårdt at være frontfigur og stå forrest i den kamp,« siger Inge Dahl-Sørensen.

Venstres nestor, Bertel Haarder, betegner sin gamle kollega som et meget elskværdigt menneske. »Hun var et fast holdepunkt som folketingsgruppens sekretær gennem mange år,« siger han.

Inge Dahl-Sørensen måtte forlade Folketinget ved valget i 2005, da hun blev slået stort af partifællen Søren Pind i Østre Storkreds. Derefter fortsatte hun frem til 2006 som medlem af kommunalbestyrelsen i Søllerød, og hun var medlem af Europa Nævnet frem til 2011.

»Efter mit ophør med det kommunalpolitiske arbejde i Søllerød Kommune, flyttede min mand og jeg til Hornbæk, hvor vi købte en mindre, men dejlig gård med jord, skov og søer og en meget stor have på et par tønder land. Min tid går med pasning af ejendommen og de nødvendige dyr til afgræsning af arealerne. Vi har sammen fem børn, fem svigerbørn samt 13 børnebørn, som også giver os indhold i hverdagen,« siger Inge Dahl-Sørensen.

Når hun kigger tilbage på sin tid i Folketinget, synes hun, at det mest positive var jobbet som sekretær for Venstres gruppe, et job hun havde 16 år i træk, og derfor var medlem af gruppens bestyrelse og Venstres Hovedbestyrelse.

»I samme periode var jeg tingsekretær med det job at afløse i formandsstolen, når Folketinget var samlet,« siger hun.

Udover pasning af hus og have bruger hun tid på bridge med venner og rejser. Og så er hun fortsat aktivt medlem af Venstre.