PFA-sagen vendte hans liv

Rasmus Trads blev landskendt i den såkaldte PFA-sag, hvor han sammen med Kurt Thorsen blev idømt fængsel for dokumentfalsk. 30. januar fylder han 70 år.

Rasmus Trads.    Foto: Martin Sylvest Andersen
Læs mere
Fold sammen

Umiddelbart kan man få indtryk af, at Rasmus Trads’ liv er bedre end nogensinde op til hans 70-års fødselsdag. Hans liv har ellers i særklasse budt på op- og nedture fra en karriere som direktør i PFA-koncernen til afsoning af en fængselsstraf for dokumentfalsk i den såkaldte PFA-sag.

Men i dag har han det med egne ord »aldeles fortrinligt« som pensionist med deltidsarbejde i de seneste fire år og en vennekreds, der holdt sig intakt gennem fængselsstraffen frem til løsladelsen Grundlovsdag 2004.

»Den dér sang, Rigtige Venner, giver mening nu. Ingen af mine venner forsvandt gennem alt dette. Jeg var dybt skamfuld, da jeg kom ud, men folk i Måløv talte stadig med mig,« siger Rasmus Trads, som vurderer, at det dels skyldes, at han lagde kortene på bordet, dels at ingen kom til skade eller tabte penge på hans forbrydelse.

Straffen gav ham også mulighed for at tage en tillægsuddannelse som journalist – en drengedrøm, han endelig fik opfyldt.

»Jeg har altid syntes, at det måtte være interessant at være journalist. Da jeg var blevet student i 1964 skrev jeg til Gunnar Nu Hansen for at høre, om han havde brug for en mand,« fortæller Rasmus Trads.

Det havde Gunnar Hansen ikke, og unge Trads valgte at blive jurist med en karriere, der toppede som adm. direktør i PFA Byg.

Det var i den stilling, han sammen med Kurt Thorsen begik dokumentfalsk, og der er ingen varme følelser mellem de to i dag. Rasmus Trads valgte at lægge kortene på bordet i den efterfølgende retssag, mens Kurt Thorsen hele tiden har hævdet sin uskyld.

Det fik Rasmus Trads til foran Københavns Byret at uddele et af de voldsomste offentlige møgfald nogensinde, og som en overgang kunne fås som ringetone til mobiltelefonen.

»Tiden læger alle sår, men jeg har ikke noget til overs for ham. Men jeg ville da hilse på ham på gaden, hvis jeg mødte ham,« siger Rasmus Trads i dag.

Bortset fra deltidsjobbet på en tilbudsside på nettet går meget af tiden med at være medlem af bestyrelsen i Ballerup Tennisklub og redaktør af klubbladet Smash.

Rasmus Trads har boet 30 år i Måløv nordvest for København. Han er gift med Lise, og de har hver et barn fra 1976 – men med partnere fra tidligere forhold.

Fødselsdagen bliver fejret med en herrefrokost med 35 gæster.