Peter Gæmelke og magten

Den jyske erhvervsmand, Peter Gæmelke, havde som præsident i Landbrugsraadet succes med at forme og profilere dansk landbrug. Nu gælder det indflydelsen i Danske Spil, Lego-familiens pengetank, Kirkbi, og Trygfonden.

Peter Gæmelke elsker at sidde i traktoren eller mejetærskeren på sin gård. Arkivfoto: Mads Nissen
Læs mere
Fold sammen

Ildsjælen og Venstremanden Peter Gæmelke kunne være steget til tops i landspolitik. Han har virkelig næse for politik og er en mand med stærke meninger.

Set udefra lignede han engang en klassisk kandidat for Venstre med sine jyske rødder og brede kontakt i landbruget. Men den magtfulde landmand og erhvervsping fra Røjgård ved Vejen i Sydjylland, der i dag er et indflydelsesrigt medlem af Venstres forretningsudvalg, valgte i stedet at lægge sin indsats i landbrugets organisationer.

Landbruget har altid været det primære omdrejningspunkt. Peter Gæmelke - 60 år 7. januar - var præsident for Landbrugsraadet fra midten af 1990erne og indtil 2009 formand for Dansk Landbrug, i dag Landbrug & Fødevarer. Så stoppede festen i toppen af landbrugets organisationer, som han med succes havde været med til at effektivisere og trimme.

Den altid aktive Peter Gæmelke driver et moderne landbrug sammen med sønnen Hans Christian Gæmelke. Familien producerer planteafgrøder og træ på et areal på 460 hektar agerjord og 55 hektar skov. Desuden er der en stor produktion af smågrise og slagtesvin. Peter Gæmelke, der elsker at sidde i førerhuset på traktoren eller mejetærskeren, har ansvaret for markens drift, mens sønnen står for svinene.

Peter Gæmelke kunne i 1977 med grønt bevis fra Dalum Landbrugsskole på Fyn kalde sig landmand. Derefter var han driftsleder på skolens gård, Lammehave. I 1984 vendte han hjem til Røjgård og udviklede gårdens svineproduktion for endelig at overtage hele bedriften fra sine forældre i 1988.

Det større ansvar fik ham til sideløbende at tage en merkonomuddannelse med fokus på regnskab. Han fik i 1990erne smag for at involvere sig i landbrugets organisationer. I 1995 takkede Landbrugsraadets mangeårige præsident, H.O.A. Kjeldsen, af. Peter Gæmelke overtog pladsen.

Peter Gæmelke blev hurtigt kendt i den brede offentlighed. Han tøvede f.eks. ikke med at revse landmandskolleger som »brodne kar«, når de trådte ved siden af i forhold til behandlingen af bl.a. husdyr.

Han er gift med Tove Gæmelke, der er direktør for erhvervsudvikling i Business Kolding. Erhvervsmanden og fruen har aldrig været kede af at være i rampelyset. Således var parret ikke blege for at optræde i DR-programmet »Kender du typen?« Her duperede Peter og Tove Gæmelke for år tilbage med danske kunstværker på væggene i deres bolig livsstilseksperterne til at tro, at de måtte være adelsfolk.

Peter Gæmelke er formand for Danske Spil A/S og næstformand for Københavns Universitet. Han er desuden bl.a. medlem af bestyrelsen for Lego-familiens pengetank, Kirkbi A/S, DLR Kredit, Tryghedsgruppen og Københavns Universitet.

For journalister er Peter Gæmelke en let tilgængelig mand. Han har således aldrig været bleg for at stille op til en kommentar, uanset om det er positive eller negative ting, han skal sige sin mening om. Den temperamentsfulde erhvervsmand kunne tidligere godt få gnisterne til at springe, når han med jævne mellemrum fik sine raserianfald. Hvad enten han var i selskab med politisk valgte i landbrugets forskellige organisationer eller det eksempelvis var, når han kom i kontakt med journalister.

Men bagefter bar han aldrig nag.

Om temperamentet er dampet af i dag, skal i anledning af fødselsdagen være usagt.

Skal det sammenfattes kort, er Peter Gæmelkes styrker, at han er en meget vidende, tænksom, alsidig og rummelig person. Og så er han en pokkers charmerende herre. Ja, bossen fra Røjgård er en mand med stil og power, men rigtig adelig bliver han nok aldrig.