Penge på hjernen

Historikeren Jørgen Steen Jensen, der fylder 75 år 1. november, ved mere om kroner og øre end de fleste.

Foto: Mette Lyck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man sagde engang, at penge, det var noget, man havde (eller ikke havde). Men det var i hvert fald ikke noget, man talte om.

Det klassiske eksempel på takt og tone gælder ikke for historikeren Jørgen Steen Jensen – 75 år 1. november. Han ikke bare taler om penge. Han er så optaget af dem, at han ligefrem forsker i dem, udstiller dem og skriver bøger og artikler om dem.

Jørgen Steen Jensen har også samlet på penge. I hvert fald på vores alle sammens vegne. For han har gennem mange år været først inspektør og siden overinspektør ved Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling, der er en del af Nationalmuseet. Her opbevares mere end en halv million forskellige mønter og andre former for betalingsmidler fra ind- og udland og herunder en komplet samling af danske mønter og medaljer siden 1700-tallet.

Jørgen Steen Jensen blev knyttet til Nationalmuseet, allerede mens han læste. Det var i 1959, to år efter, at han var blevet student, og mens han studerede historie og polsk ved Københavns Universitet. Det blev han – i første omgang – færdig med i 1966, hvorefter han blev betroet ansvaret for de mange pengestykker på Nationalmuseet. Færdig med at blive klogere bliver man aldrig.

Jørgen Steen Jensen har skrevet adskillige bøger om sit fagområde. Blandt dem »Danske Mønter og sedler. Krone og øre fra 1875 til i dag« og »Sønderjyllands mønthistorie frem til 1864«. Det var et skæbneår for nationen, og både begivenhederne før og efter forskes der stadigvæk i. At interessen holdes i live, er blandt andet Det Kongelige Danske Selskab for Fædrelandets Histories fortjeneste, og her og i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab finder man også Jørgen Steen Jensen. Ligesom han sidder i redaktionen af flere danske og udenlandske tidsskrifter med numismatik (læren om mønter og deres historie) som emne og er æresmedlem af International Numismatic Committee. Seneste større bog er jubilæumsbogen »Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab«, der udkom i foråret 2013.

Trods sin pensionering i 2005 er Jørgen Steen Jensen stadig knyttet til Nationalmuseet, og han er ved at lægge sidste hånd på katalog og tilhørende historie over de nordiske og baltiske middelaldermønter i Fitzwilliam-museet i Cambridge. Han har modtaget adskillige ordner og hædersbevisninger og blandt de danske kan for eksempel nævnes Ole Haslunds Kunstnerpris.