Paven der gik af i utide

Siden han var barn ville eks-pave Benedikt være præst, og som 15-årig erklærede han, at han ville være biskop. Han blev pave.

Foto: Maxi Rossi  Fold sammen
Læs mere
Foto: MAX ROSSI

Eks-pave Benedikt den 16., der nu bliver 90 år, var den katolske kirkes overhoved fra 2005 til 2013. Han var døbt Josef Alois Ratzinger og født i 1927 i Schulstrasse 11 i sine forældres hjem i den bayerske by Marktl am Inn. Han var det tredje og yngste barn af politibetjenten Josef Ratzinger og hans kone Maria, der stammede fra Sydtyrol.

Hans far var ansat både i det lokale tyske Landespolizei og det almindelige Ordnungspolizei, inden han lod sig pensionere og flyttede til Traunstein i 1937. Faderens afsky for nazismen medførte, at familien flyttede flere gange for at undgå at blive involveret i Hitler-styrets mange uniformerede korps. Ratzinger-brødrene havde en jævnaldrende fætter, der havde Downs syndrom og var en af de tusinder af handicappede, der blev afhentet og aflivet som en del af det nazistiske racehygiejneprogram.

Ifølge den tidligere paves kusine, Erika Kopper, havde den lille Josef ikke andet ønske end at blive præst. Da han var 15 år, fortæller hun, gik han så vidt som til at erklære, at han ville være biskop. »Hvorfor ikke pave?« spurgte kusinen, og det lo de meget af dengang.

Pavens ældre bror, Georg, har fortalt: »Vores far var indædt modstander af nazismen, fordi den i sit væsen stod i modsætning til vores tro.« Da Ratzinger var 14 år blev han, som det var lov i Tyskland på den tid, optaget i Hitlerjugend, men en sympatisk indstillet matematiklærer sørgede behændigt for, at han ikke behøvede at møde op og deltage aktivt.

Ratzinger-familien slap med nød og næppe helskindet gennem krigen, og i det hele taget var det som om, har Ratzinger skrevet, at en engel holdt hånden over den.

Han blev præst i 1951, og i 1953 fik han en doktorgrad i teologi. Også hans ældre bror blev præst, og deres søster, Maria, tog sig af sin brors husholdning, indtil hun døde i 1991.

Joseph Ratzinger blev pave i 2005 efter pave Johannes Pauls død. På det tidspunkt havde hans præste- og professorgerning samt teologiske studier og afhandlinger allerede ført ham højt op i det tyske, katolske hierarki.

I 1977 gjorde pave Paul den 6. ham til kardinal, i 1981 flyttede han til Rom, og siden var han både ven og rådgiver for pave Johannes Paul.

Som pave besøgte han Cuba og havde en åbenhjertig samtale med den jævnaldrende Fidel Castro, der frimodigt spurgte, hvad en ældre mand som paven fik tiden til at gå med. Paven svarede detaljeret og fortalte om sine mangeartede pligter. Senere holdt han selv en frimodig tale, hvor han erklærede, at tiden var løbet fra det politiske system på Cuba.

I februar 2013, da han overraskende meddelte, at han ønskede at abdicere som pave, fordi han følte, at han var blevet for gammel, var han den hidtil fjerde ældste pave. Han trak sig og sagde, at han ville bruge de resterende år af sit liv på at studere og skrive. Hvad Josef Ratzinger ønsker sig i anledning af fødselsdagen, ved vi ikke. Men da han var pave, ønskede han, at kærlighed, glæde og liv måtte overvinde ondskab, lidelse og død. Og så ønskede han religionsfrihed for alle.

Et fromt ønske, javel, men netop en tidligere paven har lov til at fremsætte fromme ønsker.